Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 21 oktober 2016
Hylla med kosttillskott.

Ungefär 30 – 50 procent av alla företag som säljer kosttillskott online är inte registrerade för livsmedelskontroll, vilket är en skyldighet idag. Det innebär att ingen myndighet kontrollerar verksamheten.

Om försäljaren är allmänt okunnig eller oseriös är det konsumenterna som riskerar att få i sig kosttillskott med farligt höga halter av olika ämnen som dopningspreparat eller falska mediciner.

– Internetförsäljningen är svår att övervaka, utöver kontrollkompetens krävs särskilda IT-kunskaper och tidsresurser, säger Jan Sjögren chef för supportavdelningen på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande och fortsätter:

– För att ha koll på vad som säljs och vem som gör det behövs det särskilda insatser av flera myndigheter och branschorganisationer.

Några exempel som upptäckts i kontrollen är tillskott för kroppsbyggare med höga halter av bly och kvicksilver.

Att kunna spåra varifrån ett livsmedel kommer, vem som tillverkat det och vem som sålt det vidare är en mycket angelägen del av kontrollen och arbetet för säkra livsmedel.

Produkterna kan vara felmärkta, vilket gör att de som är kosttillskotten får i sig oönskade ämnen som inte finns med i märkningen.

Idag är kosttillskott en typ av livsmedel som är vanligast att köpa via internet och cirka var femte tillskott köps på det sättet.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 21 oktober 2016