Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 11 juli 2016

prematur-bebid-medicin

I över 20 år har forskare vid Göteborgs universitet studerat ett tillväxthormon som skulle kunna förebygga en särskild ögonsjukdom som ofta drabbar för tidigt födda barn. När läkemedlet nu testas visar det sig istället ha en förebyggande effekt på allvarliga komplikationer som hjärnblödning och lungsjukdomar.

Livsviktigt tillväxthormon från fostervattnet

Tillväxthormonet IGF-I är ett livsviktigt ämne som barn normalt får i fostervattnet under graviditeten. Men för barn som föds extremt för tidigt, mellan vecka 23-27, minskar nivåerna av hormonet drastiskt. Därför har forskare vid Göteborgs universitet tillsammans bland andra Lunds universitet, Karolinska Universitetssjukhuset och även Harvard Medical School och University of Cambridge tagit fram ett läkemedel som ska återställa hormonbalansen hos dessa barn.

Lovande resultat i första studie

I en liten, första studie fick prematura barn läkemedlet via dropp fram till vecka 30 i graviditetsålder och jämfördes med barn som fick dagens standard-behandling av för tidigt födda barn. De som fick dropp drabbades i mindre utsträckning av allvarliga komplikationer som hjärnblödning (minskade med 44%) och lungsjukdomar (minskade med 50%). Hos de barn där tillväxthormonet hade nått en önskad nivå i blodet minskade sjukdomar ännu mer, med 60% för hjärnblödning och 90% för lungsjukdomar.

Läkemedlet hade ingen effekt på ögonsjukdomar men resultaten har stor relevans för prematura barn och nästa fas av de kliniska studierna planeras för fullt och förväntas börja nästa år.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 11 juli 2016