Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 10 januari 2017

En av tre danska kvinnor som får en bröstcancerdiagnos har förmodligen en godartad tumör eller en så långsamt växande tumör att den inte behöver omedelbar behandling, tror forskare.

I en ny dansk studie har bröstcancer-screening i form av mammografi utvärderats på 1,4 miljoner danska kvinnor från år 1980 till 2010. Resultaten visar att screening inte lyckas minska antalet fall av allvarlig bröstcancer. Istället är mammografi bättre för att upptäcka mindre och sakta växande tumörer, de som oftast inte är dödliga.

Forskare bakom studien tror att så mycket som var tredje cancerdiagnos i själva verket är en överdiagnos. En av tre danska kvinnor som får en bröstcancerdiagnos efter mammografi har förmodligen snarare en godartad tumör eller en så långsamt växande tumör att den inte behöver omedelbar behandling.

Mammografi har ifrågasatts de senaste åren med hänsyn till överdiagnostisering men experter understryker att vi inte ska sluta använda metoden. Det som istället behövs är ett komplement, ett test som kan skilja elakartade tumörer från godartade så att rätt tumör får rätt behandling.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 10 januari 2017