Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 2 november 2016

Kanadensiska forskare är på god väg att hitta ett läkemedel mot matallergi. Genom att injicera ett ämne av nya dendritiska celler kan de säga åt andra immunceller att avbryta sitt hyperimmunförsvar, vilket är just det som triggar igång en allergisk reaktion.

– Om vi på ett tillförlitligt sätt kan bota allergier eller relaterade tillstånd såsom astma eller autoimmuna sjukdomar såsom multipel skleros, kan denna behandling vara livsförändrande för drabbade individer, säger John Gordon.

Man på marknad som bjuder på ett äpple.

De flesta allergiska barn har ärvt sin allergiska läggning från den ena eller båda föräldrarna.

Då tekniken enbart testats på möss, hoppas forskarna att de kommer kunna gå vidare till mänskliga prover inom ett år.

Allergi beror på att kroppens immunförsvar reagerar på vissa ämnen som kroppen normalt borde tåla. Överkänsligheten kan definieras som ett tillstånd där känsligheten för vanliga ämnen är höjt i ett eller flera organ i kroppen.

När livsmedel som inte tidigare konsumerats i ett land helt plötsligt börjar användas, ökar antalet personer som blir allergiska mot dessa livsmedel. Därför är många i Sverige allergiska mot exempelvis jordnötter, cashew, pinjenötter eller kiwi som börjat användas allt mer de senaste decennierna.

Allergiforskning – svårt att få bidrag

Svenska forskare har tidigare varit extremt nära ett pälsdjursvaccin som visat positiva resultat i ett flertal studier. Dessvärre avböjde alla läkemedelsbolag forskarnas förfrågan om bidrag, då deras egna receptfria läkemedel mot allergier skulle bli bemötta av en svårslagen konkurrent. Bristen på pengar som krävdes för att forskningen skulle kunna fortlöpa resulterade i att avdelningen fick stänga ner på Karolinska institutet.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 2 november 2016