Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 7 mars 2017
Tjej med migrän. Ett tillstånd som kan leda till propp i hjärnan enligt italienska forskare.

I en italiensk studie har man undersökt cirka 2500 personer mellan 18 – 45 år som tidigare fått en propp i hjärnan. Foto: Flickr.

Ovanlig form av migrän

Alla deltagare i studien hade en migrän utan aura. En form av migrän som inte inleds med att man tappar synen eller känseln utan att man snarare upplever humörsvängningar, trötthet, koncentrationssvårigheter eller ett sug efter sötsaker.

Ett sådant migränanfall kan vara mellan en halvtimme och tre dygn.

Forskarna fann att denna speciella form av huvudvärk, hade ett samband med stroke där de olika lagren i blodkärlen upp till hjärnan separerades och därför proppat igen kärlen.

Kopplingen var extra tydlig bland unga män.

Ensam i sitt slag

Det här är första gången forskare i en sådan omfattande studie med många deltagare har kunnat ta reda på en möjlig hemensam mekanism bakom de olika tillstånden, migrän och hjärtinfarkt, det skriver Sveriges Radio.

Däremot finns vanligare riskfaktorer för att drabbad av hjärtinfarkt i ung ålder. Rökning, högt blodtryck, diabetes eller höga kolesterolhalter i blodet.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 7 mars 2017