Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 25 maj 2016

Del 4: Myten om 10 000 timmar

Nästan alla har någonting de önskar att de var bättre på. Det kan vara maratonlopp, piano eller tala ett till språk men det kan också vara ett yrke som att bli en bättre säljare eller författare. Men hur blir man riktigt bra på någonting? Vi ger dig tips som du kan ta med dig till arbetsplatsen för att öka din produktivitet och nå framgång.

Genom Malcolm Gladwells bok Framgångsfaktorn som skapar vinnarna (Outliers på engelska) blev konceptet 10 000 timmar allmänt känt. I boken beskrivs flera exempel på ytterst begåvade personer i olika branscher och hur de blev så duktiga på vad de gör. Gladwell pekar på tidigare forskning som menar att det krävs minst 10 000 timmar av övning för att ge färdighet. Helst ska du också ha medfödd talang och börja träna ungefär samtidigt som du lär dig gå.

Men det är egentligen en svensk forskare som står bakom siffran 10 000. Anders Ericsson, professor i psykologi vid Florida State University menar att hans forskning blivit något förvrängd i allmän uppfattning. Han studerade unga, begåvade musiker i Tyskland och upptäckte att de hade övat i genomsnitt 10 000 timmar innan de fyllt 20 år. Men bara för att du tränar ett visst antal timmar betyder det inte att du kommer bli den nästa Tiger Woods eller Mozart. Anders Ericsson menar att det handlar om hur du investerar tiden. Målmedveten träning har tre viktiga komponenter.

kvinnorkan

Det är inte nödvändigtvis 10 000 timmar av övning som ger färdighet. Det är viktigt hur du väljer att investerar din tid.

Sätt övertydliga mål

Det största misstaget vi gör när vi vill förbättra oss är att ta till svepande begrepp som att ”jag ska bli bättre på tennis”. Sen kanske du satsar på att bli bättre genom att spela tennis med en vän fem dagar i veckan. Istället ska du identifiera väldigt specifika aspekt av ditt tennisspel som du inte är bra på och sen nöta. Till exempel kan du arbeta på din serve eller din backhand. De små målen kommer sedan förbättra ditt tennisspel i stort.

Omge dig med begåvade personer

Det är svårt att själv identifiera sina egna brister och därmed veta vad man behöver träna på. Det absolut snabbaste sättet att träna målmedvetet och nå framgång är att ta hjälp av en expert. En person som redan är duktig på det du vill bli bra på kan hjälpa dig undvika fallgropar och träna effektivt. Det gäller även på arbetsplatsen. Sök dig till personer som har någonting att lära dig. Du har säkert en talang du kan dela med dig av för att ha ett ömsesidigt utbyte.

Bli inte för bekväm

Det kan kännas uppmuntrande och tillfredsställande att öva på någonting du redan är bra på. Men då blir du heller inte ännu bättre. Du bör utsätta dig för situationer som är lite obekväma och som du till en början inte klarar av. Om du till exempel är en författare som är bra på att skriva faktaböcker kan du pröva att skriva en deckare. Det kräver en enorm ansträngning i början men det ger resultat. Ditt skrivande kommer förbättras och det spiller även över i hur du skriver faktaböcker. Om du aldrig gör misstag kan inte kroppen och hjärnan anpassa sig för att bli bättre. Så pröva att ta dig an en arbetsuppgift på jobbet som du inte gjort förut. Det kan förbättra din förmåga att lösa problem kreativt och det ökar din produktivitet i längden.

Läs vidare i serien om produktivitet:

Del 1: Så skapar du ett vinnande team

Del 2: Tips och knep för att öka din produktivitet

Del 3: Så mycket tid tjänar du på en tupplur

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 25 maj 2016