Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 1 juli 2016

Del 3: Sömn

När du har mycket att göra och stressnivån stiger kan en tupplur kännas som det sista du har tid med. Men en power-nap under dagen låter hjärnan återhämta sig och gör dig mer fokuserad. Så här går det till!

tree-pyramidal-neuron

Så kallade pyramidceller (höger) är hjärnceller som ser ut som träd (vänster) och kan kommunicera med varandra genom att skicka signaler genom grenar.

Visste du att din hjärna raderar information när du sover? Det är sant, men det är ingenting att oroa sig för. Det är i själva verket hjärnans sätt att göra plats åt den information du verkligen behöver.

Ovanför till höger kan du se en bild på en cell i hjärnan som skickar signaler till sina grannar. Det ser lite ut som träd med grenar som möter varandra och kopplas ihop. När du övar på någonting du vill bli bättre på, som att spela piano eller göra en presentation för din chef, skickas signaler genom grenarna mellan specifika nätverk av hjärnceller. Ju mer signaler som färdas mellan cellerna desto fler grenar kopplas ihop och desto starkare blir nätverket. Det är därför du till slut blir bättre på att till exempel spela piano eller tala framför en grupp om du övar och övar.

Neural_signaling_brain

Du kan själv påverka vilka nätverk i hjärnan som blir starkare genom målmedveten träning.

Samtidigt finns det nätverk i hjärnan du inte använder lika mycket. När färre signaler skickas genom nätverket blir kopplingarna svagare och grenarna beskärs. Detta sker framförallt när du sover. En speciell celltyp som heter mikroglia är hjärnans trädgårdsmästare och skapar utrymme för de nätverken som du utnyttjar mer.

Du kan själv påverka vilka nätverk som beskärs och vilka som blir starkare. Med målmedveten träning och fokus kan du dirigera hjärnan att stärka de nätverk som du tycker är viktiga. Det kräver att du inte låter dig själv bli distraherad av små saker som ett tjafs med en kollega på kontoret. När en distraktion uppstår, ge den en kort stunds uppmärksamhet och släpp den sedan för att återgå till den uppgift du vill ska bli klar som till exempel en stor presentation för chefen. En tio eller tjugo minuters tupplur låter hjärnan förstärka de kopplingar som du använder när du arbetar på den där presentationen och rensar bort onödiga tankebanor som det där tjafset.

brainclean

Visste du att din hjärna raderar information när du sover? Det är hjärnans sätt att göra plats åt den information du verkligen behöver.

Sömn är inte bara bra för hjärnan utan för hela kroppen. Forskare har bara börjat förstå sig på varför vi överhuvudtaget sover. Men en stor anledning tros vara underhåll av immunsystemet. Därför gör goda sömnvanor oss mer motståndskraftiga mot till exempel förkylning eller influensa. Inget sinkar väl produktiviteten så mycket som en lång sjukfrånvaro. Så luta dig tillbaka i kontorsstolen, sätt på dig en ögonbindel, ställ in en väckarklocka på tjugo minuter och ta dig en tupplur.

Läs vidare i serien om produktivitet:

Del 1: Så skapar du ett vinnande team

Del 2: Tips och knep för att öka produktivitet vid skrivbordet

Del 4: Så blir du begåvad utan 10 000 timmar

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 25 maj 2016, senast uppdaterad 1 juli 2016