Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 25 augusti 2016

Genom att granska antalet skilsmässor mellan år 2001 och 2005 i Washington, kunde forskarna direkt se två mycket specifika årliga toppar. Mars och augusti.

Julie Brines, sociolog på UW och medförfattare i studien, säger att mönstret speglar en ”inhemsk ritualkalender”.

Statistiken (i bilden ovan) som visar skilsmässotopparna ser märkligt nog ut som en enkel skiss av en katt och har därför fått namnet ”den ledsna katten.”

Statistiken (i bilden ovan) som visar den årliga skillsmässokurvan ser märkligt nog ut som en enkel skiss av en katt. Den har därför fått namnet ”den ledsna katten.”

– Låt oss säga att du är en person som vill skiljas. När ska man då ”pull the trigger”? Absolut inte under semestermånaderna, för vad är du då? Jo ett monster. Vår kan vara bättre, men barnen är fortfarande i skolan och ärligt talat, det blir för rörigt, säger Julie Brines till CNN och fortsätter:

– Folk vill inte bli anklagade av vänner och familj för att vara hjärtlösa strax före jul heller.

Sommarsemester, skattetider och nyår är fler kalenderindikatorer som kan påverka när folk väljer att undvika en skilsmässa. I själva verket berättar inte dessa trender enbart vilka tider som är lämpliga, de visar även teoretiska brytpunkter.skilsmassor

– Människor tenderar att möta semestern med stigande förväntningar, trots alla besvikelser de kan ha haft året tidigare, säger hon i ett pressmeddelande.

När semestern inte lyckats återuppliva den lyckliga familjekänslan, tar människor alltså det stora steget och skiljer sig.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 25 augusti 2016