Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 3 november 2016
Ett kollage av olika laktosfria och glutenfria livsmedelsprodukter.

KI forskare kallar matallergi ”en underlig epidemi”.

Bamse-studien är en av världens största allergiundersökningar som pågått vid KI sedan 1994. Där följs omkring 4000 barn som testas återkommande för allergier, nu senast när de var 16 år.

Om föräldrar till barnen tillfrågas svarar hela 28 procent att deras 16-åring har någon form av allergi. Men resultat från allergitester visar att bara en fjärdedel av dem, sju procent verkligen är allergiker.

Liknande siffror syns i tidigare åldrar, vid fyra års ålder tror tolv procent av föräldrar att barnet är allergiker men egentligen bara fyra procent.

Misstänkt laktosintolerans kan vara en bov i dramat.

– Laktosintolerans är jätteovanligt, men om man tittar på hyllorna i livsmedelsaffären kan man tro att halva svenska befolkningen är laktosintolerant, säger Magnus Wickman, forskare vid KI, till TT.

– För de som verkligen är allergiska, sex till sju procent, är det ett jätteproblem. Man kan säga så här: de tas inte riktigt på allvar, säger Magnus Wickman.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 3 november 2016