Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 3 oktober 2016
Dam som ligger på gräset och solar

Jobbet har tagit upp för mycket av din tid och helt plötsligt är det sista dagen på arbetsplatsen innan din semester börjar. Du har planerat in flertal aktiviteter med vänner eller familj och stressen har satt sig i halsgropen.

Hur ska du nu göra för att känna den här fridfulla stämningen över att din efterlängtade semester äntligen börjat? Dagens Hälsa listan fem punkter som kan vara bra att tänka på, helst några veckor innan ledigheten börjar.

  1. Förbered dig för att vara ledig. Istället för att stressa in i sista minuten med möten och allt annat som tillkommer på din arbetsplats så är det viktigt att varva ner i god tid. På så vis har du inte slösat tid att varva ner på semestern utan är redan inne i ”semester-mode.”
  2. Stäng av din kontakt med omvärlden. Tro det eller ej, men mobilen går att stänga av. Jobbmailen går att logga ur under semester. Ett röstmeddelande kan säga åt den som ringer att du är på semester. Det är dags att vila!
  3. Fyll inte kalendern med tusen saker. En lyckad semester handlar inte om att skryta med hur mycket man hunnit göra och hur kul man haft under sina fyra till sex veckor av ledigt. För att lyckas bli helt avkopplad kan det vara nyttigt att ha dagar då man inte gör någonting alls. Utan bara vara sig själv för en stund.
  4. Säg till om du vill ha egen tid. När det är dags att bjuda över människor på middagar eller själv gå på tillställningar är det lätt att man lätt hakar på allt som är kul, fastän man egentligen bara vill vara hemma och ta det lugnt. Ställ därför ner foten och meddela de i din omgivning när du vill att de ska åka hem alternativt när du kommer åka därifrån.
  5. Lär känna de du ska semestra med, ordentligt! Att åka på semester med människor man inte alltid har i sin närhet som familj eller nära vänner kan innebära hög påfrestning på både ork och humör. Se därför till att umgås mycket innan ni åker iväg, på så vis är det lättare att avgöra om det kommer bli en bra resa eller inte.

stress-semester-avkoppling-tips

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 14 juli 2016, senast uppdaterad 3 oktober 2016