Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 9 september 2016
Obama vaccineras

Undersökningen sträckte sig över 67 länder med runt 66 000 deltagare och ställde frågor kring vaccin, om de är viktiga, säkra och effektiva.

Bland de tio länder som hade lägst förtroende för vaccins säkerhet var låg sju länder i Europa. Frankrike toppade listan där hela 41% inte höll med om att vaccin är säkra. Att jämföra med genomsnittet i världen som låg på 12%.

På andra sidan spektrat låg länder i sydöstra Asien som hade högt förtroende för vaccin, i Bangladesh tror mindre än en procent att vaccin inte är säkra.

Forskarna bakom studien tror att de negativa attityderna i, bland annat, Frankrike är ett resultat av flera kontroverser de senaste åren till exempel kring H1N1 influensavaccinet som producerades väldigt snabbt och där säkerheten ifrågasattes.

”Det är slående att Europa står ut som den mest skeptiska regionen när det kommer till vaccinsäkerhet. I en värld där övertygelser och oro kan sprida sig snabbt via internet borde vi inte underskatta vilket inflytande det kan ha på andra länder i världen” säger Heidi Larson, en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

Förstår nyttan av vaccin

Studien visar dock också att många länder (även Frankrike) har stort förtroende för nyttan av vaccin. Det tyder på att människor är villiga att acceptera vaccin men säkerhet har högsta prioritet och är en av de största anledningarna till att inte vaccinera sig.

Studien visade även att personer över 65 hade högre förtroende för vaccin än yngre generationer.

Undersökningen utfördes av WIN/Gallupp International Association under hösten 2015.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 9 september 2016