Taggat: Vaccination

Vaccination – förebygger smittsamma sjukdomar

Vaccin förebygger smittsamma sjukdomar och räddar årligen miljontals liv globalt. I Sverige har smittsamma sjukdomar som mässling och polio mer eller mindre försvunnit.

Vaccin mot coronavirus – så ser läget ut

Det nya coronaviruset SARS-CoV-2 har spridits som en löpeld till världens alla kontinenter. I skrivandes stund har över 2,5 miljoner människor smittats och 178 000 dött. Men något vaccin mot sjukdomen covid-19 – som viruset orsakar – finns i nuläget inte.

Vaccin mot pneumokocker och influensa skyddar inte mot nya coronaviruset

I torsdags meddelade Folkhälsomyndigheten att vaccination mot pneumokocker eller influensa inte hjälper mot lunginflammation orsakad av det nya coronaviruset, SARS-CoV-2.

Senaste HPV-vaccinet ger bredare skydd

En förbättrad version av vaccin mot virus som kan orsaka livmoderhalscancer ger brett skydd mot fler HPV-typer visar ny studie som följt vaccinets effekt över sex års tid.

Ny teknologi: Vaccin i ett plåster istället för spruta

Rädd för sprutor? Nu testas ett vanligt plåster som kan leverera vaccin med samma effekt som vaccinsprutor.

Vaccin mot kolesterol kan skydda mot hjärtsjukdom

Ett vaccin mot det "onda" kolesterolet når framgång i studier på möss genom att minska fett och förträngningar i blodkärl. Nu testas vaccinet i människor.

Vaccin mot heroin klarar tufft test

Ett vaccin som blockerar effekten av heroin för att minska återfall bland missbrukare visar effekt i apor. Nästa steg blir att utvärdera vaccinet i människor.

Nytt utbrott av Ebola i Afrika

Världshälsoorganisationen, WHO, bekräftar ett fall av ebola i Demokratiska republiken Kongo och flertal misstänkta fall men siffran kan komma att öka.

Sjukdomar du enkelt kan skydda ditt barn mot

Denna vecka är vaccinationsveckan i Europa. Konceptet är startat av Världshälsoorganisationen med mål att öka människors kunskap kring vaccinationer och hur effektivt de skyddar mot allvarliga sjukdomar.

HPV-vaccin även säkert för gravida

Kvinnor som får HPV-vaccin under graviditeten behöver inte oroa sig att fostret ska ta skada visar en ny studie från Danmark.

Skydd mot mässling väsentligt inför resan

Just nu pågår ett antal utbrott av mässling i Europa samt i andra delar av världen. Folkhälsomyndigheten vill därför att fler ser över sitt behov av kompletterande vaccinationer inför utlandsresan.

EU investerar 600 miljoner i bättre folkhälsa

Folkhälsomyndigheten meddelar att det nu finns möjlighet att ansöka om pengar inom ramen för EU:s hälsoprogram där cirka en halv miljard svenska kronor ska fördelas.

Misstänkt utbrott av mässling i Stockholm

Flera personer i Stockholmsområdet har insjuknat i mässling de senaste månaderna. Nu pågår en utredning om utbrottets omfattning.

Rotavirusvaccin kan införas i barnvaccinprogrammet

Nu ska regeringen besluta om rotavirusvaccin bör ingå i det allmänna barnvaccinprogrammet.

Även vuxna bör vaccineras mot mässling och röda hund

För att nå Världshälsoorganisationens mål om att utrota sjukdomarna röda hund och mässling rekommenderas nu både vuxna och barn att vaccinera sig. Ann Lindstrand vid Folkhälsomyndigheten ser det som en viktig påminnelse för vuxna om hur viktig vaccinationen är, speciellt vid utlandsresa.

Första vaccinet mot herpes mycket effektivt

För första gången har vi en vaccinkandidat som testats på djur och ger starkt skydd mot herpesviruset som ger genital herpes. Har det samma effekt i människor kan det helt sätta stopp för spridning av viruset.

Svenska barn kan få vaccin mot maginfluensa

Alla barn i Sverige kan komma att få ett vaccin mot Rotaviruset som orsakar magsjuka hos mindre barn. Enligt Folkhälsomyndigheten skulle det löna sig för samhället.

Så kan vaccin förvaras i rumstemperatur

Ett internationellt samarbete har lett till tre enkla och billiga tillsatser som gör att vaccin kan bevaras vid rumstemperatur istället för kylskåp.

Nytt vaccin mot äggstockscancer får ok

Ett immunovaccin mot äggstockscancer blir godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigheten.

Forskare varnar för dödlig följdsjukdom av mässling

En dödlig neurologisk sjukdom som följd av mässling är betydligt vanligare än forskare tidigare trott. Nu varnas amerikaner från att resa till Europa.