Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 23 maj 2016

Forskare har länge studerat ”brustet hjärta” som ett syndrom. I Japan upptäcktes sjukdomen på 1990-talet och kallas Takotsubo.

Sedan Takotsubo beskrevs för första gången har bara 1750 patienter registrerats i det internationella takotsuboregistret. Det är dock tillräckligt för att forskare ska kunna dra betydelsefulla slutsatser om vad som orsakar syndromet. För en månad sedan presenterade ett internationellt forskarlag sina första analyser av dessa patienter. De allra flesta fallen utlöstes i samband med negativa känslor som sorg, rädsla eller ilska. Begravningar var en vanlig utlösande händelse och ett fall beskrev en överviktig patient som hade fastnat i badkaret. Men det visar sig att Takotsubo inte alltid är en konsekvens av negativ stress. En mycket liten andel patienter , 4%, drabbades av Takotsubo efter en glädjefylld händelse som ett bröllop eller födelsedagsfirande.

Ordet ”takotsubo” syftar på hjärtats förändrade utseende som liknar en japansk bläckfiskfälla eller som en ballong med ett långt, smalt skaft. Takotsubo, eller stress-relaterad hjärtsvikt, beskrivs av att ett av hjärtats kammare försvagas och inte kan pumpa ut tillräckligt med blod. Symtomen liknar en hjärtinfarkt men går inte att upptäcka med blodprov eller EKG eftersom det inte uppstår några blodproppar. Istället behövs en röntgenbild för att se hjärtats form.

Begravningar är en vanlig utlösande händelse

När en mycket stressande händelse inträffar, som till exempel när en nära familjemedlem går bort eller vid en skilsmässa kan det kännas som om du får en hjärtattack med symtom som andnöd och tryck över bröstet. Det är förmodligen ett påslag av stresshormoner som framkallar dessa symtom. Kvinnor är speciellt utsatta och drabbas främst efter klimakteriet. Det kan vara för att den låga östrogen nivån inte längre skyddar hjärtat mot dessa stresshormoner.

En ny studie från Danmark visar att ett brustet hjärta även kan påverka dig på lång sikt. Över 88 000 personer som drabbats av hjärtflimmer, eller ojämn hjärtrytm undersöktes i den studien. Det visade sig att personer som förlorat en partner hade 41% högre risk för hjärtflimmer. Dessutom var risken fortsatt hög ett år senare. Risken var speciellt hög bland unga individer och där partnern gått bort plötsligt och oväntat. I dessa fall handlar det inte om Takotsubo men liknande mekanismer, som ökade nivåer av stresshormoner, kan ligga bakom den ökade risken för hjärtflimmer ett helt år efter att en partner har gått bort.

Forskarna bakom den danska studien vill uppmärksamma att en traumatisk händelse inte bara påverkar oss psykiskt men också fysiskt. Även om det inte går att helt undvika stressande och traumatiska händelser i livet kan du motverka hjärtsjukdomar genom att träna regelbundet och pröva meditation och mindfulness för att reducera stressnivåer.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 11 april 2016, senast uppdaterad 23 maj 2016