Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 2 december 2016

Kvinnor har länge fått ta på sig ansvaret vad gäller preventivmedel. Hormoner och andra tillsatser har medfört biverkningar som depression, övervikt och allmän obalans i livet, men även hjälpt kvinnor med svåra menssmärtor.

Nu kämpar forskare med att hitta ett preventivmedel för män, och vid mänskliga tester har ett nytt hormontillskottet visat fantastiska resultat som förhindrat graviditet.

Hela 96 procent av de män som testat det fick positiv effekt av medlet.

– Om du jämför med andra reversibla manliga metoder så är det här mycket bättre än kondomen och det sätter det i samma division som p-pillret, säger forskare Richard Anderson från University of Edinburg i Storbritannien.

Tillskottet består av två hormoner, progestogen, vilket påverkar spermieproduktionen genom att verka på hypofysen, samt testosteron, för att mildra testosteronminskade effekterna av progestogen.

De 320 manliga deltagarna som fick testa preventivmedlet var alla i långvariga monogama relationer med kvinnliga partners och hade friska spermier i början av försöket.

Varje man fick två injektioner var åttonde vecka under en period av 56 veckor.

Deras partner slutade att använda någon form av preventivmedel när injektionen trädde i kraft.

Spermaprover visade i rapporten att 274 deltagare hade lyckats sänka sin totala spermiemängd till mindre än 1 miljon per milliliter.

Liksom andra preventivmedel uppstod bieffekter

Men under försöket upptäcktes även fyra graviditeter, vilket visar att injektionen fortfarande inte är lika tillförlitlig som det kvinnliga p-pillret som är upp till 99,9 procent effektivt.

– Studien visade att det är möjligt att män kan använda sig av ett hormonellt preventivmedel som minskar risken för oplanerade graviditeter, säger forskare, Mario Philip Reyes Festin från WWF i Genéve i ett pressmeddelande.

Biverkningar som uppkom under försöksperioden var symtom på depression, humörsvängningar, smärta vid injektionsstället, muskelvärk, ökad libido och akne.

Trots att 75 procent av testpersonerna angav att de skulle vara glada över att fortsätta med läkemedlet är forskare som inte var inblandade i studien reserverade i sina utlåtanden.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 28 oktober 2016, senast uppdaterad 2 december 2016