Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 2 november 2016
Bild på godisbjörnar.

Skatteökningen på sockrade och kaloririka livsmedel som chips, kakor, sockrade drycker och frusna desserter har under de senaste åren visat positiva resultat på mexikanska befolkningens folkhälsa.

Amerikanska forskare har valt att analysera skattens troliga hälsoeffekter fram till år 2022. Genom att granska konsumtionen av sockrade drycker – som minskat med drygt 10 procent – kom de fram till att antalet människor som kommer att få diabetes typ 2 sannolikt minskar med 190 000 under perioden.

Data visar också att drygt 20 000 människor kan slippa att drabbas av stroke eller hjärtinfarkt, och att nästan lika många undkommer att dö i förtid, det skriver Forskning och Framsteg.

Skatten kan även komma att sänka Mexikos sjukvårdsutgifter med nästan 9 miljarder kronor enligt beräkningar.

Hur tänker Sverige?

Folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström står fast vid att det finns andra lösningar än ökad sockerskatt. Han har bland annat bett Folkhälsomyndigheten att granska fetmaproblemet nationellt. Vilka aktioner som är relevanta för Sverige beror sedan på vad resultaten visar.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 2 november 2016