Taggat: typ 2 diabetes

Screening upptäcker diabetes fem år tidigare

Ett nationellt screeningprogram för diabetes typ-2 kan leda till tidigare upptäckt, längre överlevnad och lägre risk för följdsjukdomar visar svenska forskare.

Regelbunden alkoholkonsumtion håller diabetes borta

Att konsumera alkohol upp till fyra gånger i veckan minskar risken för diabetes jämfört med de som inte dricker alkohol alls visar en överraskande ny studie från Danmark.

Ökad risk för hjärtsjukdom av eksem ifrågasätts

På senare tid har forskning gett tecken på att atopisk dermatit, eller atopiskt eksem, ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Men en ny studie visar motsatsen.

Broccoli hyllas av diabetesforskare

Svenska forskare visar att antioxidanter i broccoli kan vara lika effektivt för att sänka blodsocker som dagens läkemedelsbehandling vid typ 2 diabetes. Snart kan antioxidanten berika livsmedel i din matbutik.

Dieten som är bättre för diabetiker än diabeteskost

Är kaloriintag det enda som räknas för att gå ner i vikt? Ny forskning tyder på att diabeteskost inte nödvändigtvis är bäst för diabetiker. Trots samma kaloriintag finns en annan diet som kan ge bättre resultat, både runt midjan och för blodsockret.

Vanligt vitamin spelar viktig roll i diabetes

Svenska forskare visar i ny studie att A-vitamin är viktigt för att celler i bukspottskörteln ska kunna göra insulin. Vitaminbrist kan vara en faktor bakom typ 2 diabetes men forskare rekommenderar inte kosttillskott.

Diabetes kopplas till inkräktande tarmbakterier

En ny studie visar samband mellan utveckling av typ 2 diabetes och bakterier som kan ta sig förbi tarmbarriären och orsaka kronisk inflammation.

Tarmfloran har nyckelroll vid klassisk diabetesbehandling

Nu får forskare en klarare bild av hur ett klassiskt diabetesläkemedel verkar i kroppen.

Kontrollera dina insulinceller med mobilen

Framtiden för diabetiker kan innebära full kontroll över insulinproduktion i kroppen med hjälp av en smartphone. Det visar en banbrytande ny studie på möss.

Kostfiber i bröd kan minska risken för diabetes

Genom att komplettera med kostfiber i samband med brödbakning kan risken för att drabbas av typ 2 diabetes och hjärt-kärlsjukdomar minska.

Hjärt-kärlsjukdomar minskar – diabetiker vinnare

Hjärt-kärlsjukdomar har minskat ordentligt i Sverige sedan 90-talet. Det visar en studie från Sahlgrenska som samlat information från närmre 3 miljoner vuxna svenskar.

Fettlever kan upptäckas smärtfritt utan biopsi

Forskare från Linköping universitet visar att en smärtfri MR-undersökning fungerar väl för att ställa diagnosen fettlever som annars upptäcks med biopsi. De vill även rekommendera att sänka gränsen för vad som anses vara en normal mängd fett i levern.

Upptäckt: Ny cell som kan göra insulin

Vid typ 1 diabetes dör de insulinproducerande cellerna i bukspottskörteln och kan inte ersättas. Men nu hittar forskare i USA en ny typ av cell som kan ta över produktionen.

Moderna diabetesmediciner överträffar förväntningar

En ny omfattande studie visar att de senaste blodsockersänkande medicinerna förebygger hjärtsjukdom och minskar dödsfall bland diabetiker. Men den europeiska läkemedelsmyndigheten utreder just nu möjliga biverkningar.

Stor studie: Glutenfri kost kan öka risken för diabetes

Efter att ha undersökt kostvanor hos 200 000 personer har forskare från Harvard University upptäckt att glutenfri kost, som tidigare ansetts som ett hälsosamt alternativ, istället kan leda till åldersdiabetes.

Bukspottkörtel i 3D hjälper diabetesforskare

Svenska forskare har tagit fram ett verktyg för att undersöka bukspottkörteln tredimensionellt. Ett verktyg som redan använts för att undersöka anatomiska förändringar vid fetma och diabetes.

Fetma kan bromsa musklernas tillväxt

Svenska forskare vid Lunds universitet visar att fetma kan programmera om muskelstamceller och försämrar musklernas ämnesomsättning.

Stor studie: Snusare riskerar att få typ 2-diabetes

I en sammanställning av fem olika befolkningsstudier har forskare från flera svenska universitet fått nys om att snusare löper en ökad risk att drabbas av typ 2-diabetes.

Dödsfall orsakat av diabetes underskattat

Det har uppskattats att omkring tre procent av dödsfall i USA är orsakade av diabetes. Men en ny analys från forskare i Boston tyder på att den siffran borde tredubblas.

Vem lever längst – köttätare eller vegetarianer?

Allt fler väljer en vegetarisk kost som en god gärning för vår planet och vårt klimat men den vegetariska kosthållningens hälsofrämjande effekt är nog det som lockar mest. Men har vegetarianer verkligen lägre risk att dö än personer som äter kött? Svaret kommer förvåna dig.