Redaktionen
Senast uppdaterad 23 mars 2017

Isbjörnsmammor som kommer ur ide är beroende av havsis för att snabbt kunna skaffa föda och återfå sina krafte.

Enligt statistik från USAs snö- och is-datacenter (NSIDC) har Arktis havsis nått en rekordlåg nivå. Efter en historiskt varm höst och vinter är havsisen nu på den lägsta nivån sedan 1979 då mätningarna började.

– Läget är väldigt allvarligt men inte så överraskande med tanke på de dramatiska värmeböljorna som drabbat Arktis i höstas, säger Tom Arnbom, Arktisansvarig på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Lägsta nivån på 38 år

Förra vintern var temperaturerna runt Norra ishavet tjugo grader över det normala. Även havstemperaturen låg fyra grader högre än vanligt under hösten. Detta har lett till den lägsta nivån av havsis på 38 år men även isens utbredning har tagit stryk. Var tionde år minskar utbredningen med tre procent.

Det uppskattas att 50-70 procent av polarisens försvinnande är orsakad av mänskliga aktiviteter men isbristen påverkar inte bara oss. Till exempel är isbjörnsmammor som kommer ur ide beroende av havsis för att snabbt kunna skaffa föda och återfå sina krafter.

– Många sälar kommer att drunkna av brist på havsis. Det vi sällan hör om är att snötäcket minskar snabbare än havsisen. Om den permanenta kylan i marken försvinner och istället värms upp kommer vi se förbuskade landskap som i förlängningen kan leda till kraftiga metanutsläpp, säger Tom Arnbom.

Han menar att världens ledare måste agera kraftfullt mot klimatförändringarna annars kommer extremtorka, arktiska värmeböljor, krympande havs- och inlandsisar och stigande havsnivåer fortsätta att vara vår vardag.

Redaktionen
Publicerad 23 mars 2017