Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 21 april 2017
P-pillerkarta.

Enligt statistik från E-hälsomyndigheten har användandet av p-piller ökat kraftigt det senaste året. Under det första kvartalet 2017 har antalet sålda förpackningar av p-piller ökat med 20 procent jämfört med samma kvartal 2016.

Ökningen kommer efter att regeringens ändring av lagen om läkemedelsförmåner trädde i kraft den 1a januari i år. Reformen innebär att preventivmedel som p-piller, p-spruta och p-stav är gratis för tjejer under 21 år i hela landet.

Preventivmedel har sedan tidigare varit subventionerade på lokal nivå där varje landsting själva får bestämma hur generöst p-piller skall subventioneras.

I Norrbottens län syns nu störst ökning av p-piller, 205 procent, trots att samtliga preventivmedel redan varit gratis upp till 26 år där.

Utredare Christian Örtendahl vid E-hälsomyndigheten, tror därför att uppmärksamhet kring lagändringen har drivit den ökade försäljningen av p-piller.

– Man kan nog påstå att det här gjort att fler unga kvinnor använder p-piller nu. Man kan väl gissa att bara publiciteten kring det här har gett ett ökat intresse bland unga. Det har ju hörts en hel del, säger Christian Örtendahl till Dagens Medicin.

Kan preventivmedel bli gratis upp till 26 år?

Syftet med reformen är att minska antalet oönskade graviditeter och aborter.

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, menar att subventionerade preventivmedel är en effektiv metod och vill att p-piller ska vara gratis för alla kvinnor upp till och med 25 års ålder.

Men folkhälsominister Gabriel Wikström vill se en utredning om subventionering verkligen lett till ökad användning av preventivmedel innan reformen utökas till andra åldersgrupper.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 18 april 2017, senast uppdaterad 21 april 2017