Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 3 april 2017

Franska forskare har studerat fästingarten Ixodes ricinus för att kartlägga vilka patogener eller mikroorganismer den bär på som kan orsaka sjukdomar hos människor. Nästan hälften (45%) av fästingar som undersöktes bar på två eller flera mikroorganismer. Vissa bar på upp till fem patogener som misstänks orsaka sjukdomar i människan.

Fästingarna som testades levde i Frankrike men det är förmodligen samma situation i Sverige då det är samma fästingart som lever här och vi har liknande klimat.

Varje år upptäckts runt om i världen sjukdomar som sprids av fästingar men kunskapen inom vården är inte tillräcklig. Många sjukdomar som sprids av fästingar har vanliga symtom som feber, huvudvärk och ledvärk och kan vara svåra att koppla till fästingbett. Därför går många personer med en sjukdom som tar lång tid att diagnostisera eller aldrig får rätt diagnos.

Fästingsäsongen toppar mellan april och juni. Ofta tar fästingar tid på sig att hitta en plats att bita när de har landat på kroppen. Därför kan du upptäcka en fästing innan den bitit om du noga undersöker kroppen efter att du varit i naturen.

Så här tar du bort en fästing om den har hunnit bita:

  1. Använd pincett eller fästingsborttagare
  2. Ta tag om fästingen så nära munnen som möjligt, där den har bitit fast i huden.
  3. Dra fästingen rakt ut med pincetten.
  4. Tvätta såret med tvål och vatten eller desinfektionsvätska som finns att köpa på apoteket.
Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 25 april 2016, senast uppdaterad 3 april 2017