Taggat: Bakterier

Så undviker du magsjuka under sommaren

Sommaren är högsäsong för många tarmbakterier som gör dig magsjuk. Men med enkla knep kan du undvika att magsjuka förstör din semester.

Diabetes kopplas till inkräktande tarmbakterier

En ny studie visar samband mellan utveckling av typ 2 diabetes och bakterier som kan ta sig förbi tarmbarriären och orsaka kronisk inflammation.

Bakterien som orsakar återkommande urinvägsinfektion

Forskare i USA tror sig äntligen ha löst gåtan varför en av fyra kvinnor drabbas av återkommande urinvägsinfektioner under sitt liv. De kan även förklara varför sex verkar utlösa en infektion hos vissa kvinnor.

Ny ingrediens i hudkräm bromsar eksem

Forskare blandar hudlotion med kroppens egna, goda bakterier som en potentiell ny behandling av vanligt eksem.

En av fem barn har resistenta bakterier i magen

Enligt en ny avhandling från Uppsala universitet har förekomsten av antibiotikaresistenta bakterier bland föreskolabarn ökat nästan sjufaldigt på bara några år. En överraskande och oroväckande utveckling enligt forskare bakom studien.

Bakteriefria möss skyddade mot Alzheimer

Svenska forskare kopplar magbakterier till Alzheimer. Den senaste studien från Lunds universitet visar att möss som helt saknar bakterier i tarmen är skyddade mot demenssjukdomen.

Färdigskuren sallad en ”riskprodukt”

Enligt en avhandling från Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) innehåller nästan var tionde matsallad bakterier som kan orsaka sjukdom hos människor.

Så ofta borde du tvätta din handduk

Forskning har tidigare visat hur ohygieniskt det är med örngott och att man måste tvätta de mycket oftare är vad man tidigare trott. Nu avslöjar en amerikansk biolog hur pass smutsiga dina badlakan blir med tiden – och de blir verkligen smutsiga.

Bota din förkylning med socker

Ny studie visar varför te med honung kan hjälpa vid förkylning men ha motsatt effekt vid bakterieinfektion.

Forskare slår hål på myten om femsekundersregeln

Rutgers forskare har nu undersökt den allmänt accepterade uppfattningen att det är okej att äta mat som ramlar ner på golvet så, länge det är inom en fem sekundersperiod.

Tarmceller begår självmord för din skull

En forskargrupp i Göteborg har länge varit ledande i sin forskning om tjocktarmens försvar mot bakterier som kan orsaka svår inflammation som ulcerös kolit. Nu avslöjar de tjocktarmens oväntade, andra försvarslinje.

Varför blir du frisk av sockerpiller?

I en studie på möss försöker forskare i USA bena ut hur placeboeffekten kan ge konkreta förändringar i kroppen, som att stimulera immunförsvaret.

Omvänd evolution skapar bakterier som renar luften

Forskare i Israel har manipulerat bakterier till att rena luften från koldioxid och bilda de sockerarter de behöver för att växa och överleva.

Gravid – plocka rätt på midsommarbordet

Vi tar hjälp av Christina Lantz, mikrobiolog på Livsmedelsverket för att hjälpa dig som är gravid att säkert navigera bland midsommarbordets alla delikatesser.

Myten om stress och magsår

I DH Historia tittar vi tillbaka på roliga, knasiga och viktiga upptäckter som förändrat hur vi ser på sjukdomar, hälsa och sjukvård.

Bakterierna i din mage vill att du ska vara lycklig

Vi är inte ensamma i vår egen kropp. Vi lever i symbios med nära 100 biljoner bakterier som ständigt påverkar hur vi ser ut, mår och beter oss.

Alzheimer kan vara hjärnans försvar mot bakterier

Proteinklumpar i hjärnan som leder till minnessvårigheter vid Alzheimer kan vara en uråldrig mekanism för att bekämpa infektioner.

Bakelse inspirerar till filter som renar vatten

Forskare vid Uppsala universitet har utvecklat ett pappersfilter som kan rena vatten från världens farligaste virus.

Kostrådgivning för gravida: Fisk

Vi ger dig en serie artiklar på temat kostrådgivning där vi gräver ner oss i vad du kan äta och bör undvika under graviditeten.

Kostrådgivning för gravida: Ost

Vi ger dig en serie artiklar på temat kostrådgivning där vi gräver ner oss i vad du kan äta och bör undvika under graviditeten.