Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 14 mars 2017
Köttkvarn som maler kött till köttfärs.

Nu har sex personer i tre olika delar av landet under februari blivit sjuka av ehec-bakterier. En gemensam nämnare är att alla som blivit sjuka har ätit nötfärs, samma livsmedel som orsakade förra årets insjuknande av ehec.

Mycket tyder även på att de personer som smittats nu under 2017 har ätit samma nötfärs, fryst och upptinad, som de som blev sjuka i höstas, men det finns fortfarande tvivelaktigheter.

Olika smittskyddsenheter i berörda landsting fortsätter därför utredningen tillsammans med Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt.

Att nötkreatur bär på ehec är inte ovanligt. Det är därför viktigt att vara noga med hygienen när man hanterar köttfärs. Smaka inte på rå köttfärs, genomstek köttfärs ordentligt, var nog med att tvätta händerna efter at du tagit i rått kött och använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 14 mars 2017