Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 29 november 2016
Vegetariskt julbord med olika sorters smårätter, bönsallad och quinoa.

I år kommer butiker med all säkerhet märka av en större efterfrågan på produkter som hör hemma på ett grönt julbord. Skinka, köttbullar, prinskorv och revbensspjäll kommer alltid vara eftertraktat. Men efterfrågan minskar.

I Sifo-rapporten där de frågat svenskar om de kan tänka sig skippa det traditionella julbordet mot ett grönt julbord, alltså enbart vegetarisk mat svarar 19 procent ”ja”, 76 procent ”nej” och 5 procent ”vet ej”.

Undersökningen visar även att kvinnor är betydligt mer positiva än män till ett vegetariskt julbord, 26 respektive 12 procent. Yngre mellan åldrarna 15-34 var också mer positiva till ett grönt julbord.

– Julen är en mycket traditionell högtid. Det gäller inte minst maten. Därför är siffran 19 % högre än jag väntat mig och visar verkligen att intresset för att äta vegetariskt ökar, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood i ett pressmeddelande.

I en tidigare undersökning från Sifo, beställd av Axfood, svarade varannan svensk att de äter vegetariskt en eller flera gånger i veckan och var fjärde planerar att i ännu högre utsträckning välja vegetariskt framför kött nästa år.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 25 november 2016, senast uppdaterad 29 november 2016