Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 23 maj 2017

Att laga mat med aluminiumpannor påverkar inte maten lika mycket och är inte farligt. Att däremot placera maten i folie och sätta den i ugnen kan vara väldigt farligt. Det gäller särskilt med syrlig eller kryddig mat som lagas i höga temperaturer.

Aluminium och hälsa

Människokroppar kan utsöndra små mängder aluminium på en effektiv skala. Det innebär att minimal exponering för aluminium inte är ett problem.

Världshälsoorganisationen har etablerat ett säkert dagligt intag av aluminium, vilket är 40 mg per kilo kroppsvikt per dag. Så för en person som vägen 60 kg är det tillåtna intaget 2400 mg.

Dessvärre utsätts de flesta människor för mer aluminium än så i sina dagliga intag. Aluminium finns närvarande i majs, hårdost, salt, örter, kryddor och te. De används i köksredskap, farmakologiska medel somaluminium-grilla-grill-folieantiperspiranter. Aluminiumsulfat som är härledd från aluminium, används som koagulant under reningsprocessen av dricksvatten.

Aluminium och Alzheimers

Forskarna från Ain Shams universitet i Kairo har undersökt vad som händer med kroppen vid överexponering av aluminium. Det de fick fram var att höga koncentrationer av aluminium hittades i hjärnvävnaden hos patienter med Alzheimers sjukdom. Forskare undersökte därmed kopplingen mellan aluminium, gamla människor och Alzheimers och konstaterade att det är en modern sjukdom som är utvecklat av de förändrade levnadsförhållandena i samband med samhällets industrialisering.

Tips! Så undviker du att få aluminium i maten

När du får nya stekpannor i aluminium, se till att koka vatten i dem flera gånger tills basen blir matt. Det skapar en naturlig oxidation som förhindrar utlakning. Det kanske ser trevligare ut när det är rent och glänsande, men en matt bas är bättre för din mat och din hälsa.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 11 juli 2016, senast uppdaterad 23 maj 2017