Ingrid Lund , Skribent
Senast uppdaterad 14 juni 2017

I en ny studie har forskare och dermatologer tillsammans utvecklat små molekyler speciellt designade att användas på och penetrera vår hud. Därefter kan de små molekylerna blockera ett enzym som vanligtvis stänger ner pigmentering i huden.

Resultatet blir aktivering av hudens naturliga pigmenteringsprocess och huden blir mörkare. En riktig solbränna – utan sol.

Än så länge har molekylerna bara testats i försöksdjur och på bitar av hud som blivit över efter operationer på människor men preliminära resultat ser spännande ut.

Forskare visar till exempel att pigmentering aktiveras även i rödhåriga möss. Precis som i människor är de mer känsliga för hudcancer orsakat av UV-strålning då deras hudceller inte reagerar lika lätt på signaler att producera melanin. Därför blir huden ofta bränd istället för brun.

Riktig solbränna – utan sol

Framtidens brun-utan-sol-kräm kan därmed förebygga hudcancer på flera sätt. Dels genom att färre människor utsätter sig för farlig UV-strålning från solen eller i solarium. Men också genom att öka produktionen av pigmentet melanin som skyddar huden mot UV-strålning.

Alltså bli brun utan att utsätta dig för UV-strålning, samtidigt som hudens eget försvar mot strålarna ökar.

Målet för forskargruppen bakom den nya hudbehandlingen, bland annat efter vidare säkerhetsundersökningar i människor, blir att ta fram en produkt som kan användas till exempel i kombination med vanlig UV-absorberande solkräm.

Ingrid Lund
Skribent
Publicerad 14 juni 2017