Redaktionen
Senast uppdaterad 12 september 2018
Äldre man kollar vad klockan är på sitt armbandsur

Har du svårt att komma ur sängen på morgonen? Du vet att du är en nattuggla men får ingen förståelse från kollegorna när du alltid kommer för sent till morgonmötet. Nu finns ett test som kan visa i fall din kroppsklocka står på 06.00 när klockan är 08.00 för din omvärld.

Forskare vid Northwestern University i USA har utvecklat ett blodprov, som de nu söker patent för, som kan avgöra vad klockan är i din kropp.

Blodprovet kallas TimeSignature och kräver att du lämnar ett blodprov vid två tillfällen. Tidigare blodprov som utvecklats för samma ändamål har varit dyra och krävt att du lämnar blodprov en gång i timmen i flera timmar.

– Detta är en mycket mer precis och sofistikerad mätning än att identifiera om du är morgonmänniska eller nattuggla. Vi kan bedöma en persons biologiska klocka inom 1,5 timme, säger Rosemary Braun, ansvarig forskare bakom studien som publicerats i tidskriften PNAS, i ett pressmeddelande.

Blodprovet mäter 40 olika genmarkörer i blodet som forskarna, med hjälp av algoritmer och maskininlärning, identifierat kan förutspå vad klockan är i din kropp.

Osynkroniserad kroppsklocka kopplad till sjukdomar

Nästan alla organ och vävnader i kroppen drivs av en intern biologisk klocka som styr när vi sover, är vaknar eller äter. Vissa personers interna klocka stämmer helt överens med den externa tiden medan andras är lite osynkroniserade.

Idag vet vi att en rubbad kroppsklocka kan kopplas till sjukdomar som diabetes, övervikt, depression och hjärtsjukdomar, något som forskarna bakom det nya blodprovet vill fortsätta att studera. En förhoppning är att man med information om kroppsklockan till och med kan förutspå om en person kommer bli sjuk.

I framtiden kan blodprovet också komma att spela en roll i individualiserad vård. Till exempel finns många läkemedel som har bättre effekt om de tas vid en viss tid på dygnet. Om läkare kan anpassa dosering av läkemedlet till vad klockan är i patientens kropp kan behandling ha ännu bättre effekt.

Vad är cirkadisk rytm?

Cirkadisk rytm kallas också dygnsrytm och är den mekanism som får växter och djur att bete sig på olika sätt beroende på vilken tid på dygnet det är.

Kroppsklockan styr till exempel hormoner, kroppstemperatur och blodtryck som i sin tur avgör när vi vaknar, när vi sover och när vi äter.

Läs mer om upptäckten av cirkadisk rytm som ledde till Nobelpris 2017 här.

Redaktionen
Publicerad 12 september 2018