Taggat: Fetma

Hur mycket är klockan i din kropp?

Känner du dig ibland i otakt med tiden? Det kan vara att din kroppsklocka inte är helt synkroniserad med världen runtomkring dig. Nu finns ett blodprov som enkelt kan avgöra vad klockan är i din kropp.

Nya rön om varför vi går upp i vikt under vintern

Forskare i Kanada ger en ny ledtråd till varför vi lägger på oss några extra kilon i vintermörkret.

Diabetes kopplas till inkräktande tarmbakterier

En ny studie visar samband mellan utveckling av typ 2 diabetes och bakterier som kan ta sig förbi tarmbarriären och orsaka kronisk inflammation.

Förlossningstrend i Sverige: Övervikt och kejsarsnitt

Den senaste förlossningsstatistiken från Socialstyrelsen visar att övervikt och fetma bland gravida kvinnor ökar i Sverige. Det gör även andelen förlossningar som utförs med kejsarsnitt men statistiken skiljer sig stort över landet. Se vilken stad som toppar alla listor.

Bukspottkörtel i 3D hjälper diabetesforskare

Svenska forskare har tagit fram ett verktyg för att undersöka bukspottkörteln tredimensionellt. Ett verktyg som redan använts för att undersöka anatomiska förändringar vid fetma och diabetes.

Fetma kan bromsa musklernas tillväxt

Svenska forskare vid Lunds universitet visar att fetma kan programmera om muskelstamceller och försämrar musklernas ämnesomsättning.

Människor har tre gånger mer superfett än trott

Det bruna ”superfettet” bränner energi och socker på hög nivå och finns i förvånansvärt stora mängder i kroppen. Läkemedel som ger det bruna fettet en boost kan hjälpa patienter som lider av diabetes och fetma.

Forskares oväntade tips för bättre sömn

Leta rätt på tältet och ta en campingtur över helgen. Sommar som vinter! Det menar forskare räcker för att ställa om din kroppsklocka till rätt årstid.

Feta par har svårare att bli gravida

Om båda personerna i ett förhållande har ett BMI på 35 eller mer tar det nästan 60 procent längre tid för dem att bli gravida, jämfört med par som inte lider av fetma.

Tre fjärdedelar av världens befolkning är ”överfet”

Forskare myntar ett nytt ord för att beskriva en pandemi som just nu sprider sig över hela världen.

Nytt rön kan stoppa global fetmaepidemi

Allt fler barn drabbas av fetma såväl i Sverige som globalt. Resultatet från en omfattande studie – där forskare kartlagt yngre barn hälsa i åtta länder – visar nu att barns BMI-utveckling och viktkurva kan lösa framtidens hälsoproblem.

Män har låg kunskap om orsaker till infertilitet

Det uppskattas att en tredjedel av infertilitetsproblem hos par kommer från mannens sida. Förebyggande åtgärder finns men det kräver att män känner till riskfaktorer.

WHO vädjar till regeringar: Höj läskskatten

Enligt Världshälsoorganisationer (WHO) måste regeringar världen över börja öka beskattningen av söta drycker för att bekämpa epidemin kring övervikt och diabetes.

Därför ska du sätta nyårslöftet redan nu

Ny studie visar att vi just nu är som smalast under året. Forskare bakom studien vill rekommendera ett ”oktoberlöfte” istället för nyårslöfte för att hålla kilona borta resten av året.

Forskare: Skyll inte på ”fetmagenen”

Människor med ärftlig risk för fetma har lika stor sannolikhet för viktnedgång som resten av befolkningen, enligt forskare från Lunds universitet.

Forskare: Aktivitetsarmband hjälper inte långsiktigt

Aktivitetsarmband marknadsförs som en hjälpreda när det kommer till fysisk rörelse och kaloriförbrukning. Men i en ny studie visar resultaten att aktivitetsarmband inte alls hjälper överviktiga människor gå ner i vikt under längre perioder.

Kejsarsnitt ökar risk för fetma hos barn

Personer födda med kejsarsnitt har 15 procent högre chans att bli överviktiga som barn än de som föds vaginalt. Den ökade risken kan kvarstå genom vuxenlivet, enligt en ny stor studie från Harvard T.H Chan School of Public Health.

Fetmaoperation ökar faran för tidig födsel

Forskare har sen länge varnat överviktiga gravida att deras vikt kan påverka deras och barnets hälsa negativt. Nu hävdar de även att kvinnor som tidigare genomgått en fetmaoperation riskerar att föda sitt barn för tidigt.

Latinamerikaner åldras långsammare

Latinamerikaner drabbas oftare av diabetes och inflammatoriska sjukdomar men lever längre än andra etniciteter. Hur kan det komma sig?

Överviktiga har inte lättare för hjärtproblem

Genom att jämföra tvillingpars olika mängd kroppsfett kan forskare på Umeå universitet se hur högre BMI kan påverka risken för hjärtinfarkt och tidig död. Enligt forskare Peter Nordström går studien kraftigt emot tidigare synsätt vad gäller riskerna med fetma.