Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 15 juni 2016
migran-ont-i-huvudet

Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar var 50% högre bland kvinnor med migrän.

Forskare har sedan tidigare känt till en koppling mellan migrän och stroke men få studier har undersökt om migrän är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar generellt. Över 115 000 kvinnor i åldrarna 25-42 har deltagit i en studie från Tyskland för att undersöka just det.

Våra resultat visar att migrän kan betraktas som en viktig riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar, speciellt bland kvinnor

Inga av kvinnorna visade tecken på hjärt- och kärlsjukdomar när studien påbörjades och omkring 15% hade fått en migrändiagnos av sin läkare. Under 22 år följdes kvinnorna av forskare som noterade hur många kvinnor som drabbades och hjärt- och kärlsjukdomar samt hur många kvinnor som dog till följd av de sjukdomarna.

”Våra resultat visar att migrän kan betraktas som en viktig riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar, speciellt bland kvinnor” säger professor Tobias Kurth, en forskare bakom studien i ett pressmeddelande. Risken att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar var 50% högre bland kvinnor med migrän.

Risken var något högre för vissa hjärtsjukdomar än andra:

  • Hjärtattack   39% ökad risk
  • Stroke   62% ökad risk
  • Kärlkramp   73% ökad risk
Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 15 juni 2016