Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 8 september 2016
Högt berg med dimma

Detta är andra gånger på två år som det centralamerikanska landet har klarat sig mer än två månader i rad på förnybar energi.

Energipåslagen har varit en blandning av vattenkraft, jordvärme, vind och solenergi där vattenkraft utgett cirka 80 procent av den totala elproduktionen under augusti månad.

Geotermisk energi bidrog med ungefär 12 procent av elproduktionen i augusti, medan vindkraftverk bidrog med 7 procent och sol med 0,01.

Förra året lyckades Costa Rica klara sig 299 dagar utan att bränna olja, kol eller naturgas, vilket var en milstolpe för år 2016. De lyckades med hjälp av skyfall från landets fyra vattenkraftsanläggningar.

Skärmavbild 2016-09-08 kl. 16.08.06

Medan prestationerna utan tvekan är imponerande och bör firas som ett bevis på att en rad förnybara energikällor kan minska ett lands beroende av fossila bränslen, är det viktigt att notera att Costa Ricas framgång till stor del beror på öns storlek.

Den har en totalyta på cirka 51.000 kvadratkilometer med en befolkning på enbart 4,9 miljoner människor.

Öns huvudnäring är dessutom turism och jordbruk, vilket spar en hel del energi om man jämför med länder som lever på energiintensiva branscher som gruvdrift eller tillverkning.

848725347_7e1f1d019b_o kopiera

Men Costa Rica har stora planer för framtida energiförbrukning. De har under sex års tid byggt på en massiv vattenkonstruktion som de kallar Reventazon. Bygget ska vara klart i slutet av september och kommer resultera i ännu mer vattenkraft på ön.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 8 september 2016