Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 16 mars 2020
Pollenprognos

För pollenprognos 2020

Pollenprognos 2018

Vintern har känts lång i år vilket ger många förhoppningar om att pollensäsongen kommer bli kortare eller mildare. Det är inte nödvändigtvis fallet.

Snötäcke på marken behöver inte betyda att pollen inte sprider sig. Minusgrader på dagarna ser dock till att pollen inte blommar ut riktigt än.

Pollenprognos just nu hittar du i faktarutan.

Olika typer av pollen under olika perioder

När under året du känner besvär av pollen kan hjälpa att bestämma vilken typ av pollen du är allergisk mot.

Mars – maj: Al och hassel

Mars – juni: Björk

Sommaren: Gräs

Sensommaren och hösten: Gråbo

Typiska symtom vid pollenallergi

  • Rinnande snuva och nästäppa
  • Nysningar
  • Klåda i näsan
  • Röda, kliande och rinnande ögon
  • Trötthet

Vissa symtom vid pollenallergi är väldigt lika förkylning och kan lätt förvirras. Ta vårt självtest för att ta reda på om dina symtom är pollenallergi eller förkylning.

Behandling vid pollenallergi

Har du besvär av pollenallergi kan du få många olika receptfria behandlingar på apotek. De har också utbildade specialister som hjälper dig hitta behandling som lindrar just dina symtom varesig det handlar om nästäppa eller kliande ögon.

Allergivaccination

För personer med kraftiga allergibesvär som inte fått hjälp av andra behandlingar trots att de prövat receptbelagda läkemedel under en längre tid kan få hjälp av allergivaccination.

Allergivaccination finns mot till exempel björkpollen och gräspollen. Med vaccination innebär att man regelbundet får sprutor med små mängder av det allergiframkallande ämnet i högre och högre doser för att vänja kroppen. Kom ihåg att det är en lång process, inte bara en spruta, och tar flera år.

Vaccination mot björkpollen

För björkpollen börjar man normalt behandlingen på hösten, efter att pollensäsongen är över. Den första sprutan innehåller en väldigt låg dos som trappas upp i sju till åtta veckor. Därefter får du fortsatt sprutor varannan månad i tre till fem år.

Vaccination mot gräspollen

Mot gräspollen behöver du inte längre ta sprutor utan vaccination finns i form av tabletter som smälter i munnen. Du behöver dock ta tabletterna varje dag i minst tre år.

Vaccination mot gräspollen brukar man påbörja några månader innan säsongen för gräspollen.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 22 mars 2018, senast uppdaterad 16 mars 2020