Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 10 april 2017
Barn med autism sticker ansiktet genom ett hål i väggen och ber busig ut.

I en artikel som publicerats i The Conversation, skriver specialisterna, professor Helen Driver och psykolog Joanna Reynolds, att det sista som barn med autism behöver, är andra personers kritik.

Då de själva har barn med autism, vill de att samtliga ska tänka på hur de konverserar med barnen, så att respekten och förståelsen för funktionsnedsättningen blir mer berikande och inkluderande för alla – främst barnen.

Dessa tio punkter speglar därför professorn och psykologens samlande av erfarenhet, forskning och nära kontakt med barn med autism.

Älska mig för den jag är

Det finns bara en av mig, precis som det bara finns en av dig i hela världen. Liksom ni, har jag massvis med olika färdigheter och förmågor samt saker jag tycker är svårt.

Bara för att jag har autism, betyder inte det att jag är på samma sätt som alla andra med autism. Kärlek och acceptans från familj, vänner och alla runt omkring mig är det bästa sättet att hjälpa mig växa och frodas.

Jag hör, ser och upplever världen på ett annorlunda sätt

Jag kan tycka att ljud, lukter och smaker känns stressigt, skrämmande eller fysiskt smärtsamt. Beröring kan bli överväldigande för mig och jag kanske inte gillar kramar. Men jag kan upptäcka detaljer som du kanske missar – vilket jag kan njuta av och finna intressant – så kom och dela dessa saker med mig. Läs böcker skrivna av människor med autism så jag kan lära mig hur världens kan kännas.

Jag vill ha vänner, precis som alla andra …

… Men mitt sociala beteende kan tyckas skilja sig från andras. Jag kommunicerar eller integrerar inte bara med ord. Vissa barn med autism använder inte talspråk och kommunicerar på icke-verbala sätt, det kan handla om att ta din hand till det objekt jag vill ha – så titta på mig och lär dig mitt språk.

Barn med autism leker med andra barn, vilket är någonting de vill framföra men på andra sätt.

Mitt beteende är mitt sätt att kommunicera

Om jag inte kan prata eller uttrycka mina tankar och känslor blir jag lätt frustrerad, ledsen och arg. Folk ser mitt beteende som svårt, elakt eller medvetet utmanande – men det är sannolikt bara mitt sätt att kommunicera. Förvärra inte dessa utbrott utan hjälp mig säga vad jag vill.

Interagera med mig på ett sätt jag kan förstå

Sakta ner och ge mig tid. Var tydlig med vad du säger och ge mig en chans att reagera – det tar upp till 10 till 15 sekunder för mig att bearbeta vad du säger.

Lär känna mina intressen och mina sätt att kommunicera och låt mina intressen inspirera din kommunikation med mig. Försök inte att ta över eller styra vår interaktion. Ge mig utrymme och tid att svara. När du lär sig att lyssna med alla dina sinnen kommer du inse hur mycket jag har att säga.

Jag lever i nuet

Jag förstår inte alltid den större bilden, så förstå att saker i en kontext kan vara svårt för mig. Visa mig bilder och låt mig veta vad som väntar och jag kan smälta in i sammanhanget så mycket enklare.

Jag är orolig och oroar mig mycket

Det beror på att jag har svårt att förstå världen och kommunicerar med mina tankar och behov. Så som jag ser, hör eller känner världen kan vara smärtsamt och världen kan vara en skrämmande och förvirrande plats för mig. När något händer eller förändringar plötsligt uppstår kan jag få panik. Folk kanske tror att jag är fånig, men jag är verkligen livrädd.

Rutiner är väldigt viktigt för mig

För att rutiner får mig att känna mig trygg. Det betyder inte att jag inte vill uppleva nya saker, jag behöver bara mer stöd att delta i världen. Om du hjälper mig, kan jag hitta aktiviteter och sporter som jag kommer att njuta av och du kan ha kul med mig. För barn med autism är rutiner viktigt, så som ordentligt med sömn, frukost, lunch och middag vid specifika tider osv.

Jag behöver hjälp med inlärning

Alla barn med autism kan lära sig. Du behöver bara lära dig hur jag ser världen och på så vis göra lärandet enkelt för mig. Alla lär sig på olika sätt. Jag kanske behöver röra mig mer och använda visuella resurser, men jag älskar att nå mål och lära mig – på så vis ökar mitt självförtroende precis som för alla andra.

Tänk på vad jag kan göra, inte vad jag inte kan göra

Jag är en smart och social människa. Jag kan vara mer intresserad av vissa specifika ämnen och plocka upp detaljer mer, men det är mitt intresse. Min bror kan spendera timmar med att titta och spela fotboll, min vän kanske gillar Aliens och jag kanske gillar att prata om mina videos och ta reda på människors namn. Älska mig, samarbeta med mig och njut av vad jag kan bidra med till världen.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 10 april 2017