Taggat: Depression

Ta dig upp ur depression med dessa tips

Följande nio tips kan hjälpa dig att ta dig upp ur depression.

Känner du någon som lider av depression? 9 tips till dig som anhörig

Carolas resa med psykisk ohälsa har gett henne mycket lärdomar. Här kommer hennes bästa tips till anhöriga.

Michelle 48: Mina viktigaste verktyg för en fungerande vardag

”Varje gång mina tankar spann iväg åt ett negativt håll, så var det just dessa frågor som jag behövde ställa mig själv för att vända dem i en mer konstruktiv riktning”

Hur jag tog mig ur mitt destruktiva beteende

Malin Emanuelsdotter delar med sig av sin resa från att ha haft ett självskadebeteende till att ge andra människor hopp om framtiden.

Emelies budskap till mobbarna: ”Ni vann inte!”

Hon gick från botten till toppen. Emelie, 25, blev utsatt för mobbning under tio års tid. Här är hennes historia.

6 smarta tips för att tänka mer positivt

Att fastna i negativa tankemönster är tyvärr väldigt vanligt och det kan vara ganska svårt att ta sig ur. Men med lite träning och rätt knep så kan man träna sin hjärna till att tänka mer positivt. Ett positivt tänkande gör inte att livet blir perfekt eller felfritt, men det gör oftast att livet blir lite enklare.

IBS-medicin kan även hjälpa mot depression

Nu visar den första studien någonsin att probiotika kan lindra symtom på depression lika effektivt som magproblem, det visar ny forskning från McMaster University.

Se hur din hjärna förändras av positiva tankar

Att observera sin egen hjärnaktivitet under tiden som man tänker på någonting lyckligt, kan bli en framtida metod för att behandla depression.

Att oroa sig lite är bara bra för hälsan

Nu hävdar amerikanska forskare att en lagom mängd oro kan gynna hälsan, motsatsen till vad för mycket oro kan göra med välbefinnandet.

Var fjärde ung kvinna drabbas av ångest

En ny studie från Lunds universitet har undersökt trenden av ångest i Sverige sedan 1980-talet. Unga kvinnor drabbas mer och mer av ångest idag men när de blir äldre vänder trenden om.

Nyttan med mindfulness skiljer sig mellan könen

Vetenskapliga studier på nyttan med mindfulness ger ibland motsägelsefulla resultat. I vissa fall syns en tydlig positiv effekt, i andra fall syns ingen effekt alls. Nu visar forskare i USA varför resultaten kan gå så isär genom att helt enkelt skilja på män och kvinnor.

4 tecken på att du är emotionellt intelligent

Emotionell intelligens är en kognitiv förmåga som inte alltid finns naturligt hos oss, utan måste ibland jobbas fram. Ta reda på hur känslomässigt smart du är alternativt lär dig hur du blir känslomässigt smart.

Traditionellt bot mot psykisk ohälsa utmanas

Nätterapi och motion kan bota depression och stress snabbare än traditionell behandling, enligt en ny studie av psykologen Catharina Strid som jobbar vid Lunds universitet.

Mindfulness lika slående som KBT

Forskare från Lunds universitet hävdar att mindfulness fungerar lika bra som KBT vid ett brett spektrum av psykiatriska symtom. En upptäckt som förenkla hanteringen av det ökande patientflödet i primärvården.

Studietiden – en era då självmordstankarna hägrar

En svensk studie visar att studenter vid universitet och högskolor har mer än dubbelt så hög självmordsrisk än de personer som inte längre studerar. Många skäms dessutom över sin psykiska ohälsa, vilket inte underlättar processen att bli bra igen.

Kortisolöverskott slår hårt mot psykisk ohälsa

Höga halter av stresshormonet kortisol påverkar viktiga DNA-processer och ökar därmed risken för långvarig psykisk ohälsa. Fynden öppnar för ny hantering av stressrelaterade tillstånd som ångest och depression.

Värmebölja utmanar den mentala hälsan

Ny avhandling visar tydlig ökning i antalet sjukhusskrivningar för mental ohälsa under sommarperioder: ”Sambanden blev starkare ju längre värmeböljorna varade”, säger Trang Phan Minh, doktorand vid Umeå universitet.

Testet som förutspår rätt bipolär behandling

För en av tre patienter med bipolär sjukdom är litium en mirakelmedicin. Men inget test har kunnat identifiera i förväg vem som kommer få hjälp. Förrän nu. Allt som behövs är fem celler.

Stor studie på gener bakom social fobi träffar rätt

Det uppskattas att en av tio personer någon gång under sin livstid kommer drabbas av social fobi. En ny studie visar vilken gen i människans arvsmassa som kan ligga bakom ångestsyndromet.

Bedövningsmedel ska hjälpa mot svår depression

Behandling med narkosmedlet Ketamin kan bli en ny metod för de patienter som är svårt deprimerade och som inte svarar på sedvanliga kurer.