Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 2 januari 2017
Gravid kvinna med bild på ultraljud av foster över magen och en astmainhalator.

Det är sedan tidigare känt att omega-3 har antiinflammatoriska egenskaper.

Tillskott av omega-3 fettsyror under graviditeten minskar risken för astma visar en ny studie från Danmark.

I studien deltog 695 danska kvinnor som fick 2,4 gram omega-3 som tillskott under de sista tre månaderna av graviditeten. Omega-3 innehåller essentiella fettsyror som DHA och EPA, vilka kunde mätas i blodet på de gravida kvinnorna fram till en vecka efter förlossning. Barnen följdes sedan fram till fem års ålder då symtom och astmadiagnos kan fastställas.

Resultaten visar att risken för astma minskade med 31 procent bland kvinnor som fick omega-3-tillskott. De kvinnor som hade lägst nivå av omega-3 fettsyror i blodet när studien började fick dessutom störst nytta av tillskotten. Bland dessa kvinnor minskade risken för astma med hela 54 procent.

Antiinflammatorisk effekt av omega-3

Det är sedan tidigare känt att omega-3 har antiinflammatoriska egenskaper och låga nivåer av dessa fettsyror i västerländsk kost har kopplats till en ökning av astmafall bland barn.

– Astma och andningsbesvär har dubblerats i västländer de senaste årtiondena. Nu har vi en förebyggande metod som kan hjälpa att få siffrorna att sjunka, säger Hans Bisgaard vid Köpenhamns universitetssjukhus och huvudförfattare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 2 januari 2017