Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 7 juni 2017

Flera vetenskapliga studier har redan undersökt vilken typ av bröd som är mest hälsosamt, men det har varit svårt att ge ett enkelt svar då ingen tydlig effekt på kliniska hälsoparametrar har upptäckts.

Nu visar en ny studie som jämfört hälsoeffekter av vitt bröd och fullkornsbröd att rätt svar skiljer sig från person till person.

Så gick studien till

I studien ingick tjugo deltagare som innan studien började åt omkring 10 procent av sitt dagliga kaloriintag i form av bröd. De delades slumpmässigt in i två grupper där de fick öka sitt brödintag till 25 procent under en vecka.

Ena gruppen fick färdigpaketerat vitt bröd medan den andra gruppen fick nybakat surdegsbröd gjort på fullkorn. Efter två veckors paus fick deltagarna byta kost och pröva den andra brödsorten i ytterligare en vecka.

Vad har brödsort för betydelse?

Flera hälsofaktorer mättes före, under och efter studiens gång. Bland annat mättes blodsockernivåer, mineraler som kalcium, järn och magnesium, blodfetter, kolesterol, njure- och levervärden, inflammatoriska markörer samt deltagarnas tarmflora.

De övergripande resultaten visar att typen av bröd deltagarna åt inte hade någon tydlig effekt på några av hälsomarkörerna som mättes.

Men i ytterligare utvärdering av resultaten fann forskarna en liten skillnad. Hälften av deltagarna fick en positiv effekt på blodsockernivåer av fullkornsbröd. Den andra hälften fick en positiv effekt av vitt bröd.

– Resultaten av denna studie är inte bara fascinerande men kanske också väldigt viktiga, eftersom de pekar mot ett paradigmskifte: olika personer reagerar olika även på samma kost, säger Eran Elinav, en av huvudforskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskare bakom studien menar därmed att dieter som ”passar alla” är meningslösa och att man istället ska få individuella råd om vilken diet som passar en bäst baserat på till exempel tarmflora.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 7 juni 2017