Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 26 april 2017

Din ”hjärnålder” kan förutspå om du kommer dö i förtid menar en ny studie från England.

Med hjälp av magnetresonansbilder från nära 700 personer födda i 1936 som gjorde MR-undersökningar när de var 73 år gamla har forskare tränat datorer att uppskatta hjärnans ålder.

Tekniken har sedan tillämpats på hjärnbilder från över 2000 friska personer mellan 18-90 år. Bilderna visar hjärnans volym och datorerna uppskattar hur mycket grå och vit substans i hjärnan som gått förlorad och ger en indikation på hjärnans åldrande.

Hjärnålder – ett mått på hälsa

Resultaten visar att personer med en äldre hjärna en deras faktiska ålder har en generellt sämre hälsa. De tenderar att prestera sämre på enkla fysiska test, de har till exempel svagare grepp, lägre lungkapacitet och långsammare gånghastighet.

Personer med en hög ”hjärnålder” har dessutom högre risk att dö innan de fyller 80 år.

Skillnad i hjärnålder och faktisk ålder som ökar risken visar sig vara omkring åtta år för män men bara två år för kvinnor.

Om tekniken kan användas inom ett allmänt screeningprogram tror forskare bakom studien att läkare kan använda hjärnålder, likt BMI, som ett mått av patientens hälsa.

– Man skulle kunna gå till läkaren, göra en MR-undersökning av hjärnan och läkaren kan säga ”din hjärna är tio år äldre än den borde vara” och möjligtvis ge råd som att förändra kost eller livsstil eller påbörja en behandling. Men för tillfället är inte metoden tillräckligt noggrann för att kunna användas på individnivå, förklarar James Cole, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 26 april 2017