Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 6 juli 2016

Placeboeffekten är ett väl dokumenterat fenomen inom forskning och sjukvård. Personer som tror att de får behandling för ett symtom som huvudvärk kan känna en förbättring även om de bara får ett sockerpiller istället för värktablett.

Men inte bara känner patienten att de mår bättre psykiskt, i vissa sammanhang ger placeboeffekten fysiska resultat. Men hur placebo kan, till exempel, boosta immunförsvaret är fortfarande ett mysterium.

Placebo triggar dopamin i hjärnan

En teori är att hjärnans belöningscentrum spelar en roll. När den triggas produceras dopamin som förändrar vårt humör och får oss att må bättre. Därför ville forskare i den aktuella studien se om möss klarade att bekämpa en infektion bättre om de också stimulerade belöningscentrum i hjärnan.

Möss infekterades med bakterien E.Coli. Hälften stimulerades även i hjärnans belöningscenter. De mössen visade sig vara bättre på att bekämpa bakterieinfektionen. De producerade mer antikroppar och var fortsatt motståndskraftiga när de infekterades med E.Coli igen, en månad senare.

placebo-immun

Enligt forskarna bakom studien kommer effekten från nervbanor som kopplar hjärnans belöningscentrum med organ som sköldkörteln och mjälten som i sin tur styr immunförsvaret.

I ett ytterligare experiment klippte de av dessa nervbanor och då blev immunförsvaret inte längre boostat av belöningscentret.

Kritiker är inte imponerade

Studien ger spännande ledtrådar till hur placeboeffekten kanske fungerar i människor. Men skeptiker tvivlar än och menar att det inte räcker att söka glädjerus som att vinna i poker för att undvika att bli förkyld.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 6 juli 2016