Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 2 november 2016

Varje år kommer omkring 5,5 miljoner samtal till 1177 Vårdguiden. De flesta handlar om symtom och sjukdomar. Sjuksköterskorna som svarar kan ge råd men ger inte diagnoser. De noterar sedan symtom som angetts i ett journalsystem.

Vid midnatt varje kväll skickas journalerna in till Folkhälsomyndigheten där en algoritm bearbetar informationen och sammanställer en dagsfärsk rapport om hälsoläget i Sverige varje morgon. Folkhälsomyndigheten kan sedan upplysa berörda kommuner och landsting där till exempel magsjuka härjar.

Just nu: Svår hosta i Stockholm

Tjänsten heter Hälsoläge och kan till exempel visa att det just nu är ovanligt många vuxna i Sverige som har svår hosta. Hostan är spridd jämnt över landet men Stockholm, Skåne, Örebro och Uppsala är speciellt drabbade.

Hälsoläge har varit igång sedan årsskiftet men har tyvärr inte fått stort intresse från kommuner ännu. Endast 30-40 av våra 290 kommuner är nu anslutna. Pär Bjelkmar, hälsoinformatiker på Folkhälsomyndigheten, säger till Dagens Medicin att det finns god anledning att koppla upp sig. De har bland annat testat systemet genom att utreda vad som skedde vid utbrottet av en vattenburen parasit i Skellefteå år 2011 och 20 000 invånare blev sjuka.

– Det visar sig att man utan tvekan kan se att något inte står rätt till i Skellefteå redan 3.5 månader innan kommunen gick ut och uppmanade invånare att koka sitt vatten, säger Pär.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 2 november 2016