Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 20 december 2016
En vagn full med julgransbelysning.

Om du stressar över att hitta de perfekta presenterna till nära och kära, välj istället att fråga dem vad de vill ha. Det kan spara en hel del tid och lösa många problem i det långa loppet, enligt en ny studie.

Även den mest välmenande av gåvor uppskattas inte alltid av familj och vänner. Men det har ingenting att göra med dålig fantasi eller brist på försök, utan handlar snarare om ett ”förväntningar kontra verklighet– dilemma”, det säger forskare från Carnegie Mellon University i Indiana.

Tänk dig detta scenario:
Du har lagt ner mycket tid och möda på att hitta en present till din respektive. Den är dyr och säger någonting om ert förhållande. Du tror att, ”den här klappen kommer visa vad jag känner för personen.” Det är en total överraskning, en gåva som hen inte bett om. Men reaktionen blir inte som förväntat. Kanske verkar din respektive istället förvirrad och ger dig ett falskt leende som tack för den (enligt dig själv) personliga och fina presenten?

– Många väljer ut sina presenter i hopp om att göra mottagaren så nöjd som möjligt. Men det mottagaren egentligen vill få är klappar som speglar deras intressen , säger Jeff Galak, docent i marknadsföring vid Carnegie Mellon.

Jeff Galak och hans medförfattare skapade en översikt över all befintlig forskning kring julklappar och upptäckte även att givare inte alltid anpassar presenter till mottagarens känslor eller vad de tycker om att pyssla med. Istället väljer de att ge bort populära, konkreta och dyra saker som varken reflekterar mottagarens personlighet eller deras förhållande.

Upplevelsepresenter som biljetter är en typ av present som många mottagare anser spännande, medan givaren tror att materiella gåvor är mer omfattande och värdefulla.

Tipset är alltså, våga fråga, vad vill dina vänner och din familj verkligen ha i julklapp? Om det är så att mottagaren säger ”all I want for christmas is you”. Ja, då kanske en upplevelse är rätt val.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 20 december 2016