Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 23 augusti 2016

– Resultaten kan innebära att en minskad koncentration av luftföroreningar, främst bilavgaser, skulle kunna minska psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, säger forskaren Anna Oudin vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin i en artikel.

Barn och ungdomar som levde i områden med högre koncentrationer av avgaser hade nio procent högre risk att ha minst ett uttag av läkemedel för en psykiatrisk diagnos.

Hela befolkningen under 18 års ålder i Stockholms län, Västra Götaland, Skåne och Västerbotten studerades.
psykisk-halsa

Avgaser kan vara en av många faktorer

Förutom avgaser finns det andra faktorer som kan spela in vad gäller barns psykiska hälsa. Det kan vara så att människor som bor i områden med mycket avgaser, det vill säga större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö, undersöker sina barn i större utsträckning. Det i sig kan därför medföra bättre koll på hur barnet mår och därför öka uttag av läkemedel.

Sen är det även sagt att människor som bor nära skog och mark mår bättre av att känna lugnet i den friska luften. Det är därför ej sagt att just avgaser är den enda faktorn till barnens psykiska hälsa men kan vara en bidragande faktor.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 8 juni 2016, senast uppdaterad 23 augusti 2016