Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 9 augusti 2016

– Det intressanta med studien är att forskarna inte enbart såg att barnen blev mer negativt inställda, utan att deras positiv upplevelserchristian-benedict-uppsala-angest-depression-somnbrist-somn även hämmades när de inte hade fått sova som rekommenderat. Det är skrämmande, säger Christian Benedict, sömnforskare på Uppsala universitet till Dagens Hälsa.

Studien som togs fram av forskare från Houston universitet lägger nu grunden för en ny upptäckt inom sömn och människans välmående.

Testpersonerna var ett femtiotal barn i 7-11 års ålder. Efter bara två nätter av dålig sömn började barnen känna mindre glädje samt glömma information från deras positiva erfarenheter och upplevelser.

– Vad hjärnan behöver är en tvättmaskinsprocess. Hjärnan måste få tvätta bort de negativa emotionerna för att bibehålla de positiva. Då menar jag inte att man ska tvätta bort minnena utan själva känslan, säger Christian Benedict.

somnbrist-somn-angest-depression

Forskarna från Houston och Benedict är starkt överens om att emotionell bearbetning i barndomen och en god natts sömn är ett viktigt koncept som inte ska förgås utan bibehållas som en väsentlig del i sömnforskares framtida arbeten.

– Precis som studien säger så har både barn och vuxna lättare att utveckla depression och ångeststörningar om de sover för lite. Men glöm inte att det även är kvalitén på sömnen som spelar roll, säger Christian Benedict till Dagens Hälsa.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 9 augusti 2016