Taggat: Sömnbrist

Genen som gör det svårt att vakna på morgonen

Är du en nattuggla och har svårt att komma upp ur sängen på morgonen? Då kan du kanske skylla på denna gen. Forskare uppskattar att en bland 75 personer i Europa är drabbade av mutationen som påverkar din kroppsklocka.

Kraftig ökning av sömnmedel till barn utan godkännande

Förskrivning av sömnmedlet melatonin ökar kraftigt bland både barn och vuxna i Sverige enligt Socialstyrelsen. Men läkemedlet är inte godkänt för barn utan förskrivs "off-label" förklarar utredare Peter Salmi.

Forskares oväntade tips för bättre sömn

Leta rätt på tältet och ta en campingtur över helgen. Sommar som vinter! Det menar forskare räcker för att ställa om din kroppsklocka till rätt årstid.

Användning av sömnmedel ökar i hela landet

Melatonin och bensodiazepin är två av de sömndelespreparat som det säljs mest av idag. Enligt statistik från e-hälsomyndigheten såldes nästan 200 miljoner dygnsdoser sömnmedel i landet.

Vad är en god natts sömn?

Inte bara kvantitet men kvalitet menar en amerikansk expertpanel som tagit fram nya riktlinjer för vad en god natts sömn verkligen betyder.

Dåliga minnen kvarstår trots god natts sömn

Nu finns det bevis från forskare som understryker att det är svårare att undertrycka dåliga minnen om du sover på dem.

Sömnbrist kan påverka tarmfloran

En ny klinisk studie från Uppsala universitetet visar att sömnbrist kan förändra förekomsten av vissa tarmbakterier som i tidigare studier associerats med försämrat ämnesomsättning.

Svårt att natta ditt barn? Sömnexperten ger hans bästa tips

Oroliga nätter, myror i brallan och iPads i sängen. Det är inte lätt att vara förälder idag och ständigt försöka hålla koll på barnens mobilanvändande eller fysiska vanor. DH har därför – tillsammans med sömnforskare Christian Benedict – listat fem tips på hur du enkelt kan få ditt barn att somna lättare.

Barns empati minskar vid sömnbrist

En amerikansk studie granskade barnens emotioner och vilja att ta emot känslor under sömnbrist. Förutom framtida depression och ångest visade också studien att barnen hade svårare att tolk sina egna och andras känslor.

Så här mycket sömn behöver ditt barn

Sömnexperter i USA reder ut exakt hur mycket sömn ditt barn behöver beroende på ålder.

Därför ska du sova naken

Släng iväg pyjamasen och underkläderna. Låt kroppen få vila från all onödig värme och istället få göra det den gör bäst, att sköta sig själv. Dagens Hälsa listar fem argument till varför det är bra att sova naken.

Färre barn tar narkotikaklassat sömnmedel

Under de senaste åren har förskrivningen av narkotikaklassade sömnmedel minskat till barn som är mellan 10-14 år. Istället har det ersatts med det icke beroendeframkallande sömnmedlet, propiomazin.

Medelålders män är sämst på att sova

Tack vare appen Entrain har forskare från Michigan universitet fått fram information om människors sömnvanor. Unga kvinnor sover mest, medelåldersmän sover minst. Men hur ser det ut bland världens alla länder?

Så mycket tid tjänar du på en tupplur

Denna vecka ger vi dig en serie om produktivitet. Genom att bli mer effektiv på din arbetsplats kan du minska stress och ta ett kliv framåt i karriären.

Så somnar du på 1 minut

Redaktionen testar den heta 4-7-8-metoden.

Dina dödligaste vanor

Forskare har tagit fram den ultimata risklistan. Här listas dina vardagsvanor bland riskfaktorer att dö i förtid.