Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 15 september 2016
Fisk på hög

Tidigare studier har hävdat att människor både blir smartare och mer hälsosamma vid normalt intag av fisk. Men för att undvika miljögifter som kan gömma sig i dess kött krävs trovärdig miljömärkning som kan bekräfta att fisken inte är något annat än bra.

Det måste bli enklare för konsumenterna att välja rätt fisk

Vid egna inköp som konsument är det aningen enklare att lokalisera vad som anses vara ett klokt val. Men vid restaurangbesök uppstår direkt en osäkerhet vid beställning av fisk. Detta beror helt enkelt på att restaurangers upplysning om fiskens kvalité är bristfällig.

I en SIFO-undersökning som gjorts i uppdrag av Världsnaturfonden (WWF) uppger två av tre svenskar att det är viktigt för dem att äta miljömärkt fisk. Samtidigt avslöjar undersökningen att var tredje konsument inte vet vilka fiskar som är hotade.

– Det måste bli enklare för konsumenterna att välja rätt fisk. För det krävs tydligare information på restaurangerna så att man som kund kan se om fisken man väljer är miljömärkt. Restauranger måste ta ansvar och kan inte fortsätta att slarva med informationen om den fisk de erbjuder, säger Inger Näslund, expert på havs- och fiskefrågor på WWF i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Allt mer fisk blir miljöcertifierad, vilket är positivt. Men för att spårbarheten ska fungera i hela ledet så måste även restaurangerna och handeln ta sitt ansvar och certifiera sig. Idag är det glappet alldeles för stort och det går ut över konsumenterna.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 14 september 2016, senast uppdaterad 15 september 2016