Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 6 oktober 2016
Hydroponisk odling av växter.

Marknaden har översvämmats på senare tid med kost och tillskott rik på antioxidanter trots att det har liten effekt på hälsa i kliniska studier.

Antioxidanter och fria radikaler

I teorin är antioxidanter ämnade att förhindra skador på våra celler som orsakas av fria radikaler. Fria radikaler släpps ut som slaggprodukt i de delar av cellen som generar energi. Det har kopplats till en rad olika sjukdomar, bland annat cancer, men få kliniska studier har visat någon påtaglig effekt av antioxidanter.

Det har gjort att forskare börjat tvivla på kopplingen mellan fria radikaler och olika sjukdomar.

Svårt att hämma fria radikaler

En annan svårighet har varit att väldigt specifikt stoppa utsläpp av fria radikaler utan att minska cellens produktion av energi.

För att få en bättre inblick i hur fria radikaler påverkar olika sjukdomar har forskare i USA granskat omkring 635 000 små molekyler för att hitta en som kan stoppa fria radikaler direkt vid källan utan att påverka energitillverkning.

En rad kandidater kom fram som intressanta och de testades vidare i olika sjukdomssammanhang.

Till exempel visar de att ämnena ger starkt skydd mot skador på hjärtat efter en hjärtattack. De minskade också skada på hjärnceller som utsatts för syrebrist, något som kan inträffa vid stroke.

Dags att bekräfta fria radikalers dåliga rykte

Med dessa molekyler menar forskarna bakom studien att en dörr har öppnats för att bekräfta om fria radikaler verkligen är inblandade i sjukdomar som Alzheimer, Parkinson och typ 2 diabetes.

Dessa sjukdomar är kopplade till åldrande och det kan innebära en roll för fria radikaler även i åldringsprocessen. ”Nu kan vi börja svara på frågor som förbryllat forskare i över 50 år” säger en av forskarna i ett pressmeddelande.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 6 oktober 2016