Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 13 mars 2020
Rostade glutenfria brödskivor

Personer med glutenintolerans eller celiaki måste utesluta gluten från sin kost då det orsakar allvarlig inflammation i tarmen. Men på senare år har det blivit alltmer trendigt för personer utan intolerans att äta glutenfritt då det sägs ge både friskare mage och hjärta. Även bättre sömn och ökad energi har lyfts som hälsofördelar med glutenfri kost.

Men en stor studie från USA, som följt över 100 000 personer i 24 år visar nu att de som väljer att utesluta gluten ur sin kost gör hjärtat en björntjänst.

Gluten ökar risken för hjärtattack

Sedan 1986 har studiedeltagare utan glutenintolerans eller kända hjärtsjukdomar fyllt i detaljerade kostenkäter vart fjärde år. Baserat på glutenintag har deltagare fördelats i fem olika grupper och följts med hänsyn till hjärthälsa fram till 2010. Risken för hjärtsjukdom jämfördes sedan mellan grupperna.

Resultaten visar att glutenkonsumtion inte har någon koppling till ökad risk för hjärtsjukdom. I själva verket visar studien att de som utesluter gluten ur sin kost har en något ökad risk för hjärtattack.

Detta lär bero på att glutenfri kost även utesluter fullkorn som innehåller gluten och fiber som är bra för hjärtat. Glutenfria livsmedel innehåller dessutom ofta mer socker och fett för att förbättra smak och textur.

Forskare bakom studien sammanfattar att ”glutenfri kost till personer utan glutenintolerans bör inte uppmuntras”.

Glutenintoleranta måste utesluta gluten

Gluten orsakar inflammation hos personer som är glutenintoleranta vilket förmodligen även ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. För dem leder en glutenfri kost därför till ett friskare hjärta och minskad risk för till exempel hjärtattack.

Var denna studie intressant? Läs då mer om hur glutenfri kost kan öka risken för åldersdiabetes.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 5 maj 2017, senast uppdaterad 13 mars 2020