Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 6 juli 2016

chips-mexiko

I 2014 införde Mexiko en skatt (8%) på kaloririka livsmedel som snacks, chips, kakor, bakelser och frusna desserter. Nu kommer de första siffrorna på hur den skatten påverkat konsumenter.

Skatten gällde för icke-nödvändiga livsmedel med kalorihalt över 275kcal per 100 gram. Under de senaste två åren har inköp av beskattade livsmedel minskat med 25g per person per månad. Skillnaden var störst i låginkomsthushåll där inköp minskade med 44g per person per månad.

Undersökningen ska hjälpa beslutsfattare i Mexiko som varje år bestämmer om skatten ska fortsätta eller inte. Forskarna bakom studien hoppas att det även ger en indikation till andra länder att det är en metod som fungerar.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 6 juli 2016