Taggat: Övervikt

Nya rön om varför vi går upp i vikt under vintern

Forskare i Kanada ger en ny ledtråd till varför vi lägger på oss några extra kilon i vintermörkret.

Tydlig viktminskning med vanlig epilepsimetod

Minskat matintag med 30 procent och tydlig viktnedgång – det blev resultaten när försöksdjur genomgick behandlingen i studier vid Sahlgrenska akademin.

Förlossningstrend i Sverige: Övervikt och kejsarsnitt

Den senaste förlossningsstatistiken från Socialstyrelsen visar att övervikt och fetma bland gravida kvinnor ökar i Sverige. Det gör även andelen förlossningar som utförs med kejsarsnitt men statistiken skiljer sig stort över landet. Se vilken stad som toppar alla listor.

Fetma kan bromsa musklernas tillväxt

Svenska forskare vid Lunds universitet visar att fetma kan programmera om muskelstamceller och försämrar musklernas ämnesomsättning.

Människor har tre gånger mer superfett än trott

Det bruna ”superfettet” bränner energi och socker på hög nivå och finns i förvånansvärt stora mängder i kroppen. Läkemedel som ger det bruna fettet en boost kan hjälpa patienter som lider av diabetes och fetma.

”I Sverige är varannan svensk överviktig”

Idag är det lika vanligt att vara överviktig som normalviktig om man bor i norden, det visar en ny stor nordisk undersökning.

Symtom på sköldkörtelrubbning som är lätta att missa

En underfunktion i sköldkörteln gör att kroppen går på lågvarv. Det är enkelt att behandla men eftersom symtomen ofta är så diffusa kan det vara svårt att upptäcka. Därför är det säkert långt fler än de 400 000 svenskar som idag behandlas för hypotyreos som faktiskt är drabbade.

Tre fjärdedelar av världens befolkning är ”överfet”

Forskare myntar ett nytt ord för att beskriva en pandemi som just nu sprider sig över hela världen.

Sluta röka utan att gå upp i vikt – forskare tipsar

De många rökare fruktar vid avvänjning av cigaretter, är suget på annat är cigaretter så som godis, chips och andra onyttigheter. Men enligt forskare i Storbritannien finns det en smart lösning som inte inkluderar övervikt.

WHO vädjar till regeringar: Höj läskskatten

Enligt Världshälsoorganisationer (WHO) måste regeringar världen över börja öka beskattningen av söta drycker för att bekämpa epidemin kring övervikt och diabetes.

Därför ska du sätta nyårslöftet redan nu

Ny studie visar att vi just nu är som smalast under året. Forskare bakom studien vill rekommendera ett ”oktoberlöfte” istället för nyårslöfte för att hålla kilona borta resten av året.

Sverige topp tre i världshälsoindex

Enligt FNs mål för att främja hälsa är Sverige tredje bäst i världen.

Forskare: Skyll inte på ”fetmagenen”

Människor med ärftlig risk för fetma har lika stor sannolikhet för viktnedgång som resten av befolkningen, enligt forskare från Lunds universitet.

Forskare: Aktivitetsarmband hjälper inte långsiktigt

Aktivitetsarmband marknadsförs som en hjälpreda när det kommer till fysisk rörelse och kaloriförbrukning. Men i en ny studie visar resultaten att aktivitetsarmband inte alls hjälper överviktiga människor gå ner i vikt under längre perioder.

Överviktiga har inte lättare för hjärtproblem

Genom att jämföra tvillingpars olika mängd kroppsfett kan forskare på Umeå universitet se hur högre BMI kan påverka risken för hjärtinfarkt och tidig död. Enligt forskare Peter Nordström går studien kraftigt emot tidigare synsätt vad gäller riskerna med fetma.

Viktnedgång sätter käppar i hjulet för cancer

Överviktiga kvinnor som gick ned i vikt med hjälp av förändrad kost och mer fysisk aktivitet hade lägre nivåer av cancerframkallande proteiner i blodet.

Så här mycket sömn behöver ditt barn

Sömnexperter i USA reder ut exakt hur mycket sömn ditt barn behöver beroende på ålder.

Monsterstudie kopplar övervikt till tidig död

En enorm sammanställning av studier från hela världen visar nu att övervikt ökar risken att dö i förtid, vilket motsäger flera tidigare studier.

Skatt på kaloririka livsmedel når framgång i Mexiko

I kampen mot fetmaepidemin införde Mexiko en skatt på kaloririka livsmedel som under två år har effekt främst på familjer med låg inkomst.

Överviktig som barn – fortfarande i riskzonen

Barnfetma ökar risken för hjärtsvikt även om du går ner i vikt som vuxen.