Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 3 oktober 2016
Blodceller under mikroskop och bricka med läkemedel.

En het debatt pågår om statiners säkerhet, särskild med rörande biverkningar som muskelskada, diabetes och cancer.

Under den pågående debatten om statiners säkerhet visar forskare vid Karolinska institutet att statiner stöttar immunförsvaret för att bekämpa åderförkalkning.

Åderförkalkning är en kronisk inflammation som visar sig som plack i blodkärlen och kan leda till bland annat hjärtinfarkt och stroke. Placken består av en blandning döda celler, det ”onda” LDL-kolesterolet och aktiverade immunceller.

Forskare vid Karolinska institutet har undersökt plack bortopererade från patienter och visar att statiner blockerar de aktiverade immuncellerna och istället lockar antiinflammatoriska celler. I och med denna mekanism är statiner effektiva för att förhindra hjärtinfarkt.

Pågående debatt om biverkningar

En het debatt pågår om statiners säkerhet, särskild med rörande biverkningar som muskelskada, diabetes och cancer. I denna studie från KI visar forskare också att statiner kan dämpa vissa av kroppens försvarsmekanismer mot cancer. Men den antiinflammatoriska effekten kan också motverka cancer.

En omfattande granskning som publicerades tidigare i år uppskattade att omkring 80 000 patienter i England slipper drabbas av allvarliga hjärtsjukdomar tack vare statiner. I en ledare till artikeln skrev huvudförfattaren att den positiva effekten av statiner har underskattats och biverkningar är överdrivna och har fått för stor plats i debatten.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 21 september 2016, senast uppdaterad 3 oktober 2016