Ingrid Lund
Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 23 maj 2017
Myggbett

myggaväljer

Enligt världshälsoorganisationen WHO är myggor en av världens farligaste djur. De sprider nämligen infektionssjukdomar som zika, dengue, chikungunya och malaria.

Din blodgrupp

Många tror att det är din blodgrupp som gör myggorna speciellt attraherade till dig och det finns studier som visar att myggor gillar blodgrupp O mer än A.

Dina bakterier

Men det är också din lukt som drar myggorna till dig och inte någon annan i din omgivning. På huden lever en drös olika sorters bakterier som mestadels är helt ofarliga. Varje person har en unik sammansättning av bakterier på huden. Dessutom producerar bakterierna olika kemikalier som ger dig en unik lukt. Rätt kombination av bakterier och kemikalier blir oemotståndligt för myggor.

Kroppstempraturen

Forskning visar även att myggor är attraherade av personer som tränar. I det fallet är det den förhöjda kroppstemperaturen som lockar dem.

Din andning

När vi sover hittar myggorna dig på grund av koldioxiden i utandningsluften. Sover och andas du djupare än din granne kan myggorna vilja bita just dig.

Dryckesvanor

Sist men inte minst verkar öldrickare vara speciellt utsatta för myggbett. Så kanske ska du välja ett glas rosé vid nästa grillfest.

Är du ute på resande fot i länder där malaria eller andra sjukdomar som överförs från myggor är vanligt ska du se till att ha med dig myggmedel och sova under ett myggnät.

 

Ingrid Lund
Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 11 april 2016, senast uppdaterad 23 maj 2017