Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 2 december 2016
Kvinna dricker en kopp kaffe. Inklipp av p-piller karta.

Resultaten illustrerar att hormoner i till exempel p-piller har en tydlig hälsoeffekt utanför fortplantningsorgan.

Forskare vid Johns Hopkins University i USA har undersökt effekten av progesteron, ett hormon som bland annat påverkar livmodern och som finns i många sorters p-piller.

I möss som har bortopererade äggstockar kan forskare kontrollera nivåerna av progesteron genom att tillföra det i form av piller. På så sätt har forskare nu testat hur en stadig nivå av progesteron, som liknar den topp som utsöndras efter ägglossning eller som finns i p-piller, påverkar kroppens försvar mot virusinfektioner.

Dämpade inflammation och skyddade lungorna

Progesteron kunde inte minska mängden virus i möss som var infekterade men skyddade mot konsekvenserna av influensa som skadad lungvävnad. Inflammation dämpades dessutom och mössen återhämtade sig snabbare. Forskare såg även högre nivåer av den typ av immunceller som hjälper att skydda lungbarriären och som rensar bort virus från slemhinnorna.

Eftersom progesteron har en känd antiinflammatorisk effekt och signalerar till flera sorters immunceller har tidigare forskning studerat effekten av progesteron på virusinfektioner i könsorgan (till exempel HIV och herpes) men få studier har gjorts på virusinfektioner i resten av kroppen som till exempel influensa.

Forskarna bakom studien förklarar att deras resultat illustrerar att hormoner i till exempel p-piller har en tydlig hälsoeffekt utanför fortplantningsorgan.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 22 september 2016, senast uppdaterad 2 december 2016