Ingrid Lund , Skribent
Senast uppdaterad 3 februari 2017

Två studier från universitetet i Colorado i USA visar att en enda helg ute i naturen med naturligt ljus och äkta mörker synkroniserar din kroppsklocka med soluppgång och solnedgång. Något som ger dig både bättre och mer regelbunden sömn.

I två studier fick frivilliga deltagare tälta en helg i naturen, antingen på sommaren eller vintern, utan att använda ficklampor eller pannlampa på natten.

När de kom hem mättes nivåer av sömnhormonet melatonin, som förbereder kroppen på att det är läggdags, och jämfördes med studiedeltagare som stannat hemma under helgen.

Vakna tidigare på sommaren

Resultaten visar att deltagare som tog en sommarresa utsattes för fyra gånger mer ljus under dagen. När de kom hem hade påslaget av melatonin skjutits bak med nästan två timmar och överensstämde mer med solnedgång. Nivåer av melatonin sjönk också tidigare på morgonen så att deltagarna vaknade synkroniserade med sommarsolen.

Sov längre på vintern

De deltagare som tältade en vinterhelg exponerades för hela tretton gånger mer solljus under dagen. De gick och la sig tidigare och sov längre. Melatoninnivåer ökade 2,6 timmar tidigare. Resultaten tyder på att den biologiska natten förlängts naturligt enligt årstiden, som hos djur.

Så fungerar kroppsklockan

Enligt forskarna visar studien att den interna kroppsklockan reagerar snabbt på en naturlig cykel av ljus och mörker. Kroppsklockan styrs framförallt av hormoner som melatonin som i sin tur påverkas av mängden ljus som når fotoreceptorer i ögonen under dagen.

För lite ljus under dagen och användandet av mobiler, datorer och läsplattor i stor utsträckning kan rubba kroppsklockan och försena påslaget av melatonin. Detta har kopplats till allt ifrån koncentrationssvårigheter och humörsvängningar till diabetes och fetma.

Trots att studien tyder på att en enda helg kan hjälpa att återställa kroppsklockan till en mer naturlig rytm menar forskare bakom studien att det fortfarande är viktigt att underhålla effekten när man kommer hem. Exempelvis med en promenad när det är ljust ute och släcka ner skärmar en god tid innan man lägger sig på kvällen. Även arkitektur tror de kan användas som ett instrument för att släppa in mer naturligt ljus i vår vardag.

Ingrid Lund
Skribent
Publicerad 3 februari 2017