Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 23 juni 2016
Christina-Lantz

Christina Lantz är mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Lax

När det gäller gravad, kallrökt eller varmrökt lax är rådet för gravida att det ska vara nytillverkat och nyförpackat. ”Många livsmedel kan bli förorenat med listeria i tillverkningen och man kan ha otur och köpa en rå fisk, för att grava själv, som är kontaminerad. Men bakterien behöver tid för att nå en större mängd så om det är nyförpackat eller nytillverkat finns det bara pyttelite bakterier än. Då händer ingenting, livsmedlet måste ligga längre, snarare flera veckor, för att det ska ha bildats så mycket bakterier att man ska bli sjuk” berättar Christina Lantz.

Sill

”Med sill är det helt lugnt vare sig du köper på burk eller lägger in filéer själv, för den är så salt” att bakterier inte klarar sig menar Christina.

midsommarmat-gravid

Strömming

När det kommer till strömming däremot är varken färsk eller surströmming någonting en gravid kvinna bör äta. ”För strömming är problemet inte bakterier. Vi råder att gravida inte äter fisk från Östersjön på grund av miljögifter.”

Räkor

Både frysta och färska räkor är helt okej! ”Räkor har så kort hållbarhet ändå så de blir dåliga av andra själ innan du behöver oroa dig för att smittas av listeria.”

Ost

Hårda ostar på midsommarbordet är fritt fram, både ostar gjorda på pastöriserad och opastöriserad mjölk.

Mögelostar som brie ska du däremot undvika. Använd vår ostguide för att se vilka ostar du kan äta under graviditeten och vilka du bör undvika.

Ostguide

Köttbullar och prinskorvar

”Färdiga köttbullar, hot-dogs, varmkorvar eller falukorv är alla upphettade under tillverkningen så det kan man äta till och med otillagade. Men gör man köttbullar skälv så ska man absolut se till att det blir genomstekt. Det gäller dock alla människor, det är inte specifikt för gravida. Det är på grund av bakterien Ehec som kan göra alla sjuka, men det påverkar inte fostret.”

Gubbröra, Skagenröra…vilken röra

”Röror på butiken är ätfärdiga, kalla maträtter och då gäller som med gravad eller rökt fisk att det ska vara nytillverkat och nyförpackat” berättar Christina. Det går också bra att göra själv om du följer recept.

Dagen efter, så mycket matrester

”Är man noga med att ställa in matrester i kylskåpet och inte låter det stå ute flera timmar så kan man absolut äta matrester dagen efter.”

 

Glad midsommar allihopa!

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 22 juni 2016, senast uppdaterad 23 juni 2016